Paradoxul obezitatii
La acest inceput de secol 21, mai mult ca niciodata in istoria sa, omenirea se confrunta cu problema sporului ponderal. Pentru a surprinde amploarea acesteia, fenomenul a fost denumit ”globesity”, prin fuziunea termenilor: “glob” si “obezitate”. Oferta bogata de alimente ieftine si cu multe calorii, scaderea nivelului de activitate fizica prestata in mod curent, cresterea stresului psihic si a solicitarilor intelectuale, iata câtiva din factorii care ne fac sa ne ingrasam cu mult mai usor (si mai durabil) decât bunicii sau chiar decât parintii nostri. In acest cadru, oamenii de stiinta au descris recent asa-zisul “paradox al obezitatii”.
06.07.2012
3583


Timp estimat de citire:
2 minute, 33 secunde
Denumirea indica limpede ca este vorba de un aspect pozitiv legat, in mod neasteptat, tocmai de greutatea exagerata. De ce neasteptat?! Pentru ca obezitatea este un factor de risc pentru nenumarate probleme de sanatate, cele legate de inima si circulatie aflându-se pe primul loc.
Kilograme in plus vs. boli de inima
Ei bine, desi obezitatea este cauza multor boli de inima, odata acestea instalate, bolnavul obez are sanse mai mari decât bolnavul normoponderal de a face o forma mai usoara de boala, fie ca este vorba de insuficienta cardiaca, de hipertensiune arteriala, de accident vascular sau de boala coronariana. Medicii banuiesc ca la mijloc ar fi vorba de depozitele lipidice care, ca si in cazul altor boli, ar oferi pacientilor mai mult ”combustibil” care sa ii ajute sa lupte activ cu boala. Desi este un fapt greu de acceptat, persoanele supraponderale sau obeze au o rata mai mare de supravietuire in caz de insuficienta cardiaca, infarct, accident vascular cerebral.
Explicatia cercetatorilor?
Dar care sa fie cauza acestor fenomene dovedite de observatiile medicale? Ea nu este pâna in prezent clarificata in totalitate. Oricum, evolutia cea mai buna o au pacientii supraponderali care fac efortul de a scadea in greutate, chiar daca acest lucru nu ii transforma in normoponderali. Acestia vor avea oricum locul intâi pe podiumul câstigatorilor. Totusi, care sa fie explicatia paradoxului obezitatii? Savantii americani spun ca boala de inima la supraponderali si obezi este un alt fel de boala decât cea de la normoponderali. Daca cei din urma se imbolnavesc, probabil, prin contributia majora a factorilor genetici, la obezi boala este cauzata tocmai de greutatea mare. Se presupune ca obezul nu ar fi facut niciodata boala de inima daca nu ar fi avut o greutate exagerata. Medicii arata limpede ca frecventa bolilor de inima ar fi infinit mai mica daca oamenii nu ar avea kilograme in plus.
Daca totusi nu pot lupta cu acestea in asa fel incât sa isi pastreze greutatea normala, este bine sa stie ca macar in cazul unor accidente grave care le implica functionarea inimii au sanse mai mari de a supravietui, sanse pe care si le pot inca ameliora incercând sa piarda macar putin din greutatea pe care o au.
Paradoxal, nu?! Dar real…
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Colita ulcerativă - semne, simptome și tratament
23.11.2023