logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

Oul

Oul este alimentul cel mai comun si mai util folosit in bucatarie ca atare, cat si ca auxiliar, in special la sosuri si prajituri. Oul se poate servi in peste 600 de feluri, fiind intotdeauna agrabil la gust, sanatos si fortifiant.

05.02.2009

Valentina Harnas

1065

Timp estimat de citire:

3 minute, 9 secunde


In general, se consuma ouale de gaina care au o greutate medie de 60 g. Acestea contin: coaja 6,6 g, apa 39,8 g, proteine 7,2 g, grasimi 0,5 g, saruri minerale 6 g. Coaja nu este comestibila si este formata din carbonat si fosfat de calciu. Albusul este format din albumine, sare si apa. El contine toti aminoacizii necesari organismului. Galbenusul contine albumine, dar mai ales grasimi fosforate si azotate foarte necesare in alimentatie in general, mai ales in alimentatia copiilor. Ele mai contin calciu, fosfor, fier si vitamine, in special vitamina B12, vitamina A si vitamina D (in timpul verii).

Modalitati de preparare a oualor
Oul este un aliment usor de digerat si hranitor, cu  conditia sa fie proaspat si preparat in mod corespunzator. Modul de preparare cel mai simplu, cel mai practic si cel mai sanatos este oul fiert moale (cu zeama). Acesta se obtine tinand oul timp de 3 minute in apa care fierbe in clocot. Sunt bucatari care considera ca sunt suficiente numai doua minute de fierbere, lasand oul inca 1 minut in vasul acoperit, pentru ca albusul sa coaguleze, ceea ce inseamna tot 3 minute (albuminele din albus coaguleaza la 75 – 80˚C).

Ouale mai pot fi fierte in apa clocotita, la care s-a adaugat putin otet. Se servesc cu unt proaspat si verdeata. Cand ouale sunt prajite in unt sau ulei, sub forma de ochiuri sau omleta, sunt mai greu de digerat datorita crustei dure imbibate cu grasime ce se formeaza la temperatura ridicata la care se incinge grasimea. Ouale fierte tari sunt mai greu de digerat decat ouale moi. Albusul de ou batut formeaza o spuma fina folosita in prepararea prajiturilor cu fainoase, carora le confera o porozitate ce le favorizeaza digestia, prin faptul ca pot fi usor imbibate cu sucurile digestive. Galbenusul amestecat cu ulei, la 18 – 20˚C, formeaza o emulsie fina, maioneza, folosita in alimentatia curenta, avand o mare valoare calorica si nutritiva. Oul, si in special galbenusul, favorizeaza digestia glucidelor si a proteinelor. Din acest punct de vedere asocierea galbenusului de ou cu fainoasele, cu carnea si laptele este foarte indicata, rezultand preparate cu valoare mare calorica si nutritiva. (prajituri, produse de patiserie).

Indicatii pentru consumul oualor
 Conditia cea mai importanta pentru consumul oualor este ca acestea sa fie proaspete. Greutatea oului este un semn de prospetime, ouale proaspete fiind mai grele decat cele vechi. Ouale destinate consumului nu trebuie sa prezinte coaja murdara, crapata sau sa aiba miros sau gust diferit de cel normal. Coaja oualor nu se freaca cu peria si nici cu apa calda fiindca in acest mod se poate favoriza patrunderea microbilor din mediul extern. In cazul oualor vechi, cand sunt sparte, invelisul galbenusului se rupe iar albusul isi pierde transparenta si se destrama.

La prepararea maionezelor, cremelor si inghetatei se vor folosi numai oua foarte proaspete, intrucat acestea nu sunt supuse tratamentului temeinic de coacere. Cremele se pot altera foarte usor si pot transmite unii germeni patogeni, motiv pentru care ele trebuiesc preparate in conditii de curatenie perfecta, racire si consumate imediat. O atentie deosebita trebuie acordata oualor de rata care pot contine unii microbi, intre care salmonelele. Consumul de oua de rate crude, nepreparate termic corespunzator poate da imbolnaviri severe (toxiinfectii alimentare, salmonelaze). Din aceste motive ouale de rata nu sunt permise la prepararea cremelor, maionezelor, inghetatelor.

Consumate echilibrat, fara excese, atat sub aspect cantitativ si calitativ, diferentiat in functie de nivelul caloric de varsta, starea fiziologica si de activitate, proteinele isi exercita din plin functiile atat de importante in mentinerea starii de sanatate si a capacitatii de munca.

Valentina Harnas
dietetician

Etichete:

Articole recomandate din categoria Uncategorized

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
Multe persoane vor să piardă în greutate cu orice preț și într-un interval cât mai scurt de t..

13.09.2021

Stan Stefan
Glucide bune vs rele, glucide rapide vs lente

02.06.2021

Dr. Alin Popescu
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

05.04.2021

Natalia Talmacec
noutati
Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

17.02.2021

Natalia Talmacec
noutati
Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi protectori

08.10.2020

Natalia Talmacec
noutati
Dieta hiposodata

01.03.2019

Natalia Talmacec
Legumele verzi mentin creierul tanar

31.08.2018

tonica

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031260
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345257
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348192
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294514
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160152

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Evenimente Sport Reviste Noutati

Recomandări din alte categorii

Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne