logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022

          mai 10, 2022

          Catena sprijină refugiații ucraineni

          martie 30, 2022

          Grupul Fildas Catena oferă sprijin refugiaților ucraineni

          martie 24, 2022

          Înotătorul Paul Georgescu, MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise

          februarie 8, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu orez

          mai 6, 2022

          Ceaiurile de slăbit – Ce te poate ajuta cu adevărat?

          mai 4, 2022

          Să slăbim cu plante de sezon!

          mai 2, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • De ce sunt cireșele atât de scumpe?

          mai 19, 2022

          O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe

          mai 18, 2022

          Bei cafea. Dar știi ce bei?

          mai 11, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

          decembrie 17, 2021

          Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

          octombrie 8, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr

          mai 18, 2022

          Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

          aprilie 12, 2022

          Bucură-te de o primăvară plină de energie!

          aprilie 7, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi

          mai 18, 2022

          De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg

          martie 30, 2022

          Cum arată în prezent Maddie Ziegler, micuța dansatoare din videoclipurile Siei

          septembrie 24, 2021
  • Terapii alternative
        • Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021

          Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

Oul

Oul este alimentul cel mai comun si mai util folosit in bucatarie ca atare, cat si ca auxiliar, in special la sosuri si prajituri. Oul se poate servi in peste 600 de feluri, fiind intotdeauna agrabil la gust, sanatos si fortifiant.

05.02.2009

Valentina Harnas

961

Timp estimat de citire:

3 minute, 9 secunde


In general, se consuma ouale de gaina care au o greutate medie de 60 g. Acestea contin: coaja 6,6 g, apa 39,8 g, proteine 7,2 g, grasimi 0,5 g, saruri minerale 6 g. Coaja nu este comestibila si este formata din carbonat si fosfat de calciu. Albusul este format din albumine, sare si apa. El contine toti aminoacizii necesari organismului. Galbenusul contine albumine, dar mai ales grasimi fosforate si azotate foarte necesare in alimentatie in general, mai ales in alimentatia copiilor. Ele mai contin calciu, fosfor, fier si vitamine, in special vitamina B12, vitamina A si vitamina D (in timpul verii).

Modalitati de preparare a oualor
Oul este un aliment usor de digerat si hranitor, cu  conditia sa fie proaspat si preparat in mod corespunzator. Modul de preparare cel mai simplu, cel mai practic si cel mai sanatos este oul fiert moale (cu zeama). Acesta se obtine tinand oul timp de 3 minute in apa care fierbe in clocot. Sunt bucatari care considera ca sunt suficiente numai doua minute de fierbere, lasand oul inca 1 minut in vasul acoperit, pentru ca albusul sa coaguleze, ceea ce inseamna tot 3 minute (albuminele din albus coaguleaza la 75 – 80˚C).

Ouale mai pot fi fierte in apa clocotita, la care s-a adaugat putin otet. Se servesc cu unt proaspat si verdeata. Cand ouale sunt prajite in unt sau ulei, sub forma de ochiuri sau omleta, sunt mai greu de digerat datorita crustei dure imbibate cu grasime ce se formeaza la temperatura ridicata la care se incinge grasimea. Ouale fierte tari sunt mai greu de digerat decat ouale moi. Albusul de ou batut formeaza o spuma fina folosita in prepararea prajiturilor cu fainoase, carora le confera o porozitate ce le favorizeaza digestia, prin faptul ca pot fi usor imbibate cu sucurile digestive. Galbenusul amestecat cu ulei, la 18 – 20˚C, formeaza o emulsie fina, maioneza, folosita in alimentatia curenta, avand o mare valoare calorica si nutritiva. Oul, si in special galbenusul, favorizeaza digestia glucidelor si a proteinelor. Din acest punct de vedere asocierea galbenusului de ou cu fainoasele, cu carnea si laptele este foarte indicata, rezultand preparate cu valoare mare calorica si nutritiva. (prajituri, produse de patiserie).

Indicatii pentru consumul oualor
 Conditia cea mai importanta pentru consumul oualor este ca acestea sa fie proaspete. Greutatea oului este un semn de prospetime, ouale proaspete fiind mai grele decat cele vechi. Ouale destinate consumului nu trebuie sa prezinte coaja murdara, crapata sau sa aiba miros sau gust diferit de cel normal. Coaja oualor nu se freaca cu peria si nici cu apa calda fiindca in acest mod se poate favoriza patrunderea microbilor din mediul extern. In cazul oualor vechi, cand sunt sparte, invelisul galbenusului se rupe iar albusul isi pierde transparenta si se destrama.

La prepararea maionezelor, cremelor si inghetatei se vor folosi numai oua foarte proaspete, intrucat acestea nu sunt supuse tratamentului temeinic de coacere. Cremele se pot altera foarte usor si pot transmite unii germeni patogeni, motiv pentru care ele trebuiesc preparate in conditii de curatenie perfecta, racire si consumate imediat. O atentie deosebita trebuie acordata oualor de rata care pot contine unii microbi, intre care salmonelele. Consumul de oua de rate crude, nepreparate termic corespunzator poate da imbolnaviri severe (toxiinfectii alimentare, salmonelaze). Din aceste motive ouale de rata nu sunt permise la prepararea cremelor, maionezelor, inghetatelor.

Consumate echilibrat, fara excese, atat sub aspect cantitativ si calitativ, diferentiat in functie de nivelul caloric de varsta, starea fiziologica si de activitate, proteinele isi exercita din plin functiile atat de importante in mentinerea starii de sanatate si a capacitatii de munca.

Valentina Harnas
dietetician

Etichete:

Articole recomandate din categoria Uncategorized

Glucide bune vs rele, glucide rapide vs lente
Glucidele sau carbohidrații sunt o sursă importantă de energie, esențială pentru menținerea s..

02.06.2021

Dr. Alin Popescu
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

05.04.2021

Natalia Talmacec
noutati
Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

17.02.2021

Natalia Talmacec
noutati
Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi protectori

08.10.2020

Natalia Talmacec
noutati
Dieta hiposodata

01.03.2019

Natalia Talmacec
Legumele verzi mentin creierul tanar

31.08.2018

tonica
Vinete cu seminte de susan la gratar

26.04.2018

Marius Vasilescu
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1026571
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341152
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345071
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291276
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 154167

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Psihologie Sport Noutati Vedete

Recomandări din alte categorii

Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Retete de sanatate de la Naturalis
Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi
Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne