Noțiuni de bază despre glicemie: termeni pe care trebuie să-i știi

Timp estimat de citire:

2 minute, 18 secunde

Glucagon

Este cel de-al doilea hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină. Spre deosebire de acesta din urmă însă, are o acțiune hiperglicemiantă. Cu alte cuvinte, crește glicemia, pe când insulina o scade. Pancreasul secretă glucagon în momentul în care nivelul glicemiei este foarte scăzut. De multe ori, vine într-un kit de urgență în caz de hipoglicemie severă, sub formă injectabilă. Acestea se eliberează pe baza de prescripție medicală.

Rezistență la insulină

Așa descriu medicii ceea se întâmplă în corp atunci când celulele nu reușesc să utilizeze corect insulina, deși hormonul este secretat într-o cantitate suficientă. Este vorba despre o tulburare complexă, numită și sindorm metabolic X, în care organismul și-a pierdus sau pierde treptat sensibilitatea la insulină, ceea ce conduce la acumularea glucozei în sânge. De regulă, este asociată obezității și unui stil de viață nesănătos. Corectarea obiceiurilor alimentare și scăderea în greutate poate ajuta la recuperarea sensibilității la insulină.

Prediabet

Definește situația în care glicemia este crescută, dar nu suficient de mult pentru a fi pus diagnosticul de diabet. Se mai numește și toleranță alterată la glucoză (TAG). O persoană diagnosticată cu prediabet prezintă risuri mari de a dezvolta diabet de tip 2, dacă nu ia măsuri. Aceste riscuri pot fi reduse semnificativ prin mai multă mișcare și combaterea excesului ponderal, dar și cu ajutorul medicației specifice.

Diabet insipid

Este o boală cauzată de funcționarea incorectă a glandei hipofizare și a rinichilor, cu implicare hormonului antidiuretic ADH, numit vasopresina. Acest hormon este secretat la nivelul hipotalamusului, iar apoi este depozitat în glanda hipofiza, de unde se elimină la nevoie. Dacă vasopresina nu-și îndeplinește funcția sau este inexistentă, apare simptomatologia caracteristică diabetului: oboseală, sete excesivă și poliurie (emiterea unei cantități mari de urină, însă diluată). Toate acestea însă fără prezența hiperglicemiei. Persoanele cu diabet insipid prezintă glicemii normale. Boala poate să apară în contextul unor boli renale (sindrom nefrotic, insuficiență renală, pielonefrită), dar și în cazul unei alimentații care nu include suficiente proteine sau care exclude consumul de sare pe termen lung.

Cetoacidoza diabetică

Este cea mai gravă complicație acută a diabetului, întrucât poate cauza comă și chiar deces. Cetoacidoza diabetică (CAD) apare pe fondul deficitului de insulină, ceea ce conduce la hiperglicemie, cetoză și acidoză. În lipsa insulinei, glucoza din sânge nu poate ajunge la celule pentru a le hrăni, astfel că, pentru a face rost de energie, organismul începe să ardă din rezervele de grăsime. În acest proces se produc cetone, un tip de substanțe chimice care determină creșterea acidității sângelui, favorizând distrugerea ireversibilă a celulelor.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate