Nordic Walking: sport placut, relaxant, eficient
Cand am auzit prima data despre Nordic Walking, a fost acum aproximativ un an, cand chiar Barbara Lombardi mi-a sugerat sa arunc un ochi pe o noua pagina de facebook. De atunci si pana acum, incet-incet, cu eforturi sustinute si nu fortate, din ce in ce mai multi oameni afla ce inseamna Nordic Walking si incep sa practice acest sport.
29.05.2014
5110


Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeAfla mai multe despre Nordic Walking, un sport placut si relaxant care te ajuta sa fii in forma si sa te simti bine.
Am inceput materialul pe care-l cititi in acest moment spunand “chiar Barbara Lombardi”, deoarece Barby (cum este alintata) este cea care a adus acest sport in Romania. Desi drumul sau profesional a adus-o in presa glossy romaneasca, Barby a ramas cu sufletul la marea sa pasiune, sportul – a facut atletism de performanta. Barbara traieste in Romania de 17 ani si s-a intors in tara-mama pentru a absolvi cursurile Scolii Italiene de Nordic Walking, devenind astfel instructor autorizat.
Cat este de eficient acest sport si de ce echipament avem nevoie pentru a practica NW?
Pentru a practica acest sport, avem nevoie de betele speciale, pantofi sport, echipament comod si aer liber. Rolul betelor este de a ajuta la impingere, implicand, astfel, 90% din musculatura. Betele sunt puse la dispozitie de instructor sau pot fi cumparate. Rezulta consum caloric crescut, acest tip de mers fiind cu aproximativ 50% mai eficient decat mersul normal – in timpul mersului normal sunt arse aproximativ 280 calorii pe ora, spre deosebire de mersul nordic, in timpul caruia sunt arse aproximativ 400 de calorii pe ora. In timp ce intregul organism este solicitat si grasimile sunt arse rapid, genunchii, gleznele si zona lombara sunt in siguranta.
Beneficii
In alte tari, Nordic Walking este foarte popular si recomandat de medici pentru ameliorarea diferitelor afectiuni, printre care si cele cardiace. In plus, acest sport poate fi abordat pentru pregatirea fizica pentru alte sporturi. Printre beneficiile despre care ne vorbeste Barbara Lombardi, mentionam: echilibrul fizic si mental, imbunatatirea sistemului cardiovascular, tonifierea musculaturii, imbunatatirea posturii, cresterea rezistentei la efort si a imunitatii, legatura pe care o (re)stabilesti cu natura – acest sport se practica in aer liber, asa cum va spuneam la inceput.
O citam pe Barbara…
Barbara explica pe scurt: „Este o metoda noua de miscare in aer liber pentru toti, o metoda care ofera un stil de viata sanatos si activ. Este pur si simplu un mers natural, la care se adauga utilizarea a doua bete cu functie de impingere. Aceste bete sunt diferite de cele de trekking, care au ca functie doar sprijinul. Prin acest tip de mers creste consumul energetic si se regleaza functiile sistemului cardio-circulator si poate fi considerat una dintre cele mai complete si la indemana activitati sportive. In plus, mentine valorile stabile pentru diabetici si cei care au tensiunea marita, iar colesterolul este, de asemenea, tinut in frau. Cand mergem in stil Nordic Walking consumam mai intai grasimile si apoi carbohidratii, spre deosebire de cazul altor sporturi, cand consumul este invers: intai sunt arsi carbohidratii si apoi apoi grasimile.” In scurt timp, Barbara va deveni master trainer pentru Romania si planuieste sa deschida o scoala pentru a forma instructori specializati.
Noi ii dorim mult succes in continuare si la cat mai multi cursanti. Pentru a practica Nordic Walking, pentru a ne pregati ca instructori in acest sport sau pentru a afla mai multe, Barby ne raspunde la adresa de mail nordicwalkingromania@hotmail.com.
Olivia Dutu

Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023