Mango,regele fructelor
Acest fruct tropical, cunoscut si sub denumirea de “fructul fericirii”, reprezinta o excelenta sursa de energie si sanatate, dar si un element des folosit in dietele de slabit. Mango este cultivat de cateva mii de ani in Asia de Sud-Est, in special in India, principalul producator mondial, tara in care este considerat fruct national si numit "regele fructelor". Este foarte apreciat datorita proprietatilor sale revigorante si curative descoperite de-a lungul timpului.
08.08.2013
40805


Timp estimat de citire:
2 minute, 11 secundeProprietatile fructului de mango
Fructul are o marime variabila cuprinsa intre 10- 25 cm lungime, 7-12 cm in diametru si poate cantari pana la 2.5 kg. Copt, este variat colorat, de la galben, portocaliu, pana la rosu apris, iar gustul sau este dulce, distinct, undeva intre cel al al piersicii si al ananasului.
Pulpa unui fruct de mango crud contine aproximativ 15% zahar, 1% proteine si cantitati semnificative de vitamine (A, B si C), beta-caroten, minerale (calciu, fosfor, fier) si fermenti. Fructele de mango au actiune directa asupra sistemului nervos central, exercitand, prin continutul lor de fosfor si acid glutamic, un rol protector asupra nervilor.
Prin aportul sau de potasiu, mango favorizeaza echilibrul activitatatii musculare si, implicit, al activitatii cardiace. Datorita continutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleaza digestia, ele putand fi astfel folosite in dieta celor care doresc sa slabeasca.
Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este cunoscut drept un element indicat pentru slabit, deoarece cam doua-trei fructe consumate inainte de masa ofera senzatia de satietate si astfel aportul alimentar va putea fi redus. In acelasi timp, fructele de mango ajuta in prevenirea cancerului de colon, mai ales in cazul celor care sufera de o carenta de fibre. Fructele contin si compusul numit mangiferina – antiinflamator, antidiabetic si antioxidant. In plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protectie a organismului impotriva virusurilor.
Atentie! Coaja fructului de mango contine diverse substante toxice ce pot cauza reactii alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritatii si ingerarea cojii poate duce la intoxicatii.
Salata de mango si pepene galben
Aceasta salata racoritoare, cu putine calorii se prepara repede si reprezinta un desert delicios ce poate fi servit oricand.
Ingrediente:
– 1 pepene galben mijlociu;
– 2 mango;
– 2- 3 lingurite de miere;
– 2 iaurturi naturale;
– frunze de menta proaspata.
Preparare:
Dupa ce menta a fost lasata la macerat impreuna cu iaurtul si mierea timp de doua- trei ore, se trece la taierea pepenelui si a fructelor de mango astfel incat
sa poata fi asezate frumos intr-un platou. Acesta se orneaza cu frunze de menta, iar fructele se stropesc cu sosul preparat initial, lasat la frigider in jur de o ora.

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021