Mancatul selectiv, tulburarea alimentara aflata intre moft si obsesie

Timp estimat de citire1 minut, 39 secunde

Spre deosebire de majoritatea tulburarilor alimentare, in cazul acesteia, cel afectat nu este deloc interesat de numarul de calorii consumate, de calitatea mancarii sau de numarul de kilograme, ceea ce face ca tulburarea sa fie considerata de catre cei din jur extrem de ciudata.

Granita dintre pofta si obsesie

In momentul in care un anumit tip de mancare devine din preferinta obsesie este cazul sa discuti cu un psihoterapeut. Este absolut in regula sa ai pofta de inghetata sau de pizza in fiecare zi, insa atunci cand consumi pizza in fiecare zi si respingi vehement restul alimentelor, e semn ca ai depasit granita normalitatii. Efectele acestui comportament obsesiv variaza de la carente nutritionale la boli digestive si slabit/ingrasat nesanatos. Oboseala, lipsa capacitatii de concentrare, iritabilitatea si slabirea sistemului imunitar sunt primele efecte care se instaleaza si se mentin sau chiar degenereaza atat timp cat comportamentul alimentar nu se schimba si nu se consuma alimente cu substante nutritive variate. Sistemul osos este puternic afectat, mai ales daca sunt excluse din alimentatie pe termen lung produsele care contin calciu, magneziu, fosfor.

Ajutorul vine de la psihoterapeut

Relatiile sociale sunt, de asemenea, puternic influentate. Cel afectat va fi etichetat ca „mofturos”, „ciudat” sau „obsedat”, iesirile in oras cu prietenii vor sta sub semnul fricilor si al frustrarilor, iar familia va pune presiune pentru a-l aduce pe drumul cel bun. Pentru majoritatea oamenilor, o astfel de tulburare este greu de inteles, o considera moft sau ciudatenie si incearca sa o indrepte cu prelegeri. Adevaratul ajutor, insa, vine, in primul rand, de la specialisti care au mai avut cazuri de tulburari alimentare si care stiu cum sa il abordeze eficient pe cel afectat astfel incat, in timp, sa isi largeasca fara temeri si repulsii sfera alimentelor tolerate.

Tulburarea mancatului selectiv este o afectiune recunoscuta oficial doar din 2013, cand a fost incadrata in categoria tulburarilor alimentare, alaturi de bulimie, anorexie, mancat compulsiv.

Olivia Cristina Gaburici

Consultant: Psiholog Ionut Iamandi

Psiholog clinician

Telefon: 0720 65 85 91

Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate