Mancaruri light pentru masa de Craciun
An de an, de sarbatorile de iarna, din bucatarie razbat aceleasi arome: de friptura de porc, piftie, carnati de Plescoi si sarmale cu carne tocata... tot de porc! Iar imediat dupa petreceri cu totii ne vaietam de senzatia aceea de satietate dusa la extrem, pe care o inlaturam cu un bol plin cu muraturi. Ce ai zice daca anul acesta vei incerca sa gatesti preparate la fel de savuroase, dar mai light?
09.12.2013
13512


Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeVa prezentam cateva retete pentru mancaruri de Craciun dietetice!
Revista Slab sau Gras s-a gandit sa iti propuna niste retete deosebite, care sa iti incante papilele gustative, dar care sa aiba grija si de organismul tau! Asadar noi iti recomandam mese imbelsugate, dar usoare. Transforma-ti sarbatorile de iarna intr-un regal de arome si gusturi light!
Sarmale de Craciun cu pui si ciuperci
Ingrediente:
– 600 g carne tocata de pasare
– 300 g ciuperci proaspete
– un cub de unt
– 1 ou
– 1 ceapa verde, 3 linguri orez, 1 cartof
– boia, piper, sare
– frunze de vita sau varza, in functie de preferinte
– 2 foi de dafin
– telena verde
– patrunjel verde
– 1 rosie mare, 1 cana cu bulion
– cimbru, marar
Mod de preparare:
Intr-un bol pune carnea macinata si ciupercutele pe care, in prealabil, le-ai sotat in unt. Adauga oul, ceapa tocata, cartoful razuit si orezul, putin piper, sare si amesteca bine. Cu o lingura ia din compozitia rezultata si pune-o pe foile de vita sau de varza si fa rulouri mici. Asaza-le circular, pe straturi, intr-o cratita generoasa. Adauga bulionul, rosia cubulete, cimbrul, telina, mararul si foile de dafin si acopera-le cu apa, dupa care da-le la cuptor. Serveste-le cu smantana sau cu sos de iaurt dres cu menta.
Friptura de curcan in vin
Ingrediente:
– 1 pulpa superioara de curcan
– mustar
– unt
– 1 ceapa
– 1 ardei gras rosu
– usturoi
– 2 pahare de vin rosu
– 1 crenguta de cimbru
– 1 rosie
– 1 dovlecel mic
– cateva fire de patrunjel
– sare, piper, cimbru, paprika
– 2 cuburi/lingurite de concentrat de pui
Mod de preparare:
Pentru inceput, alinta pulpa de curcan cu mustarul cremos, apoi presara sarea, piperul, cimbrul, paprika si concentratul de pui. Intr-o tigaie pune untul la incins si perpeleste putin carnita de curcan, si pe o parte, si pe alta. Intr-o tava mai adanca fa un pat din solzi de ceapa, usturoi maruntit, cubulete de ardei gras, rosie si felii de dovlecel si lasa pulpa de curcan sa se odihneasca la cuptor pret de 1 ora si jumatate, nu inainte de a o innobila cu vin. Preparatul final este deosebit de gustos si poate fi servit alaturi de o garnitura de orez salbatic ori o salata proaspata.
Reteta de salata de cruditati pentru Craciun
Ingrediente:
– 4 morcovi
– o telina mare
– 5 mere
– doua oua
– 300 g ulei
– lamaie
– mustar
– piper
– sare
Mod de preparare:
Da morcovii si telina pe razatoarea de parmezan si taie merele julien. Din galbenusuri, ulei, zeama de lamaie, mustar, piper si sare prepara o maioneza cremoasa pe care o vei amesteca mixului de legume si mar. Serveste salata de cruditati pe felii de paine prajita.
Chiftelute de peste – reteta de Craciun
Ingrediente:
– 2 bucati de file de salau
– 1 ou
– 2-3 fire de patrunjel
– 1 felie de paine
– lapte
– 1 lingura cu pesmet
– 1 ceapa mica, tocata
– faina alba
– sare, piper
– ulei de bambus pentru prajit
Mod de preparare:
Fierbe bine pestele, apoi paseaza-l cu furculita. Adauga oul, patrunjelul tocat marunt, miezul de paine imbaiat in lapte, cubuletele de ceapa, pesmetul si condimenteaza dupa gust.Tavaleste mingiutele de carne prin faina si da-le la prajit in baie de ulei. Se servesc cu orez, sos de soia si pofta multa!
Vanessa Stefan

Idei de rețete dietetice cu căpșuni – slăbești și te îndulcești
23.05.2023