Lantul frigului la produsele alimentare
Lantul frigului semnifica mentinerea alimentelor la temperaturi scazute, fapt ce permite conservarea calitatilor nutritionale si organoleptice si pastrarea lor optima de la producator pana in bucatarie. Frigul stopeaza proliferearea microorganismelor. De aceea produsele alimentare perisabile trebuie mentinute la temperaturi intre 0 si 4 grade pentru produse de genul: carne, lapte pasteurizat, branzeturi, deserturi pe baza de lapte etc.
31.10.2011
4185


Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secunde
Reglementarile europene se aplica tuturor actorilor din diferite medii alimentare, care trebuie sa prezinte garantii serioase pentru respectarea lantului frigului la nivelul fabricatiei, depozitarii si distribuirii produselor. Ultimul personaj important in acest lant este consumatorul. El trebuie sa fie vigilent pentru a urmari si mentine, pana in farfurie, eforturile celor din industria alimentara.
Intreruperea lantului frigului
Lantul frigului se intrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decat cele indicate. Orice crestere de temperatura provoaca si accelereaza cresterea microbiana si reduce durata de viata a unui produs: un produs bun si sanatos poate sa devina un produs riscant. Dupa tipul de produs refrigerat, exista o ruptura a lantului frigului fata de temperaturile ce le depasesc pe cele indicate pe eticheta, de la 4 grade Celsius pentru produsele foarte perisabile, pana la 8 grade Celsius pentru produsele perisabile.
Majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt benigne. Cu toate acestea, cresterea temperaturii poate antrena proliferarea anumitor germeni precum Salmonella sau Staphylococcus aureus, iar alimentele pot sa devina periculoase.
Ghidul cumparatorului de produse alimentare
Cititi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie sa gasiti:
1.Data. Trebuie sa distingeti intre data limita a consumului, exprimata pe produsele refrigerate cu mentiunea “A se consuma inainte de…” si data limita pentru utilizarea optima, exprimata cu mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de…” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiti, paste, conserve, produse congelate, bauturi etc. Daca data limita a consumului este depasita, produsul devine impropriu consumului. In momentul in care data limita pentru utilizarea optima este depasita, produsul poate fi consumat fara riscuri, insa o parte din calitatile lui nutritionale si organoleptice s-a pierdut.
2.Temperatura la care trebuie sa conservam produsul trebuie respectata.
3.Conditiile de folosinta sau utilizare trebuie citite cu atentie.
Ordonati-va cumparaturile:
1.Mai intai produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi.
2.Dupa aceea, produsele congelate si inghetate trebuie puse imediat in plase isotermice. In lipsa, trebuie grupate toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie.
3.In final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete).
Va sfatuim sa mergeti direct acasa dupa ce terminati de facut cumparaturile.
Frigiderul, factor important in lantul frigului
Intr-un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului, insa depinde de model. In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, plasati, de exemplu: preparatele in casa, legumele si fructele crude, carnea si pestele gatite, iaurturi si branzeturi.
In partea cea mai rece unde temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius, plasati, de exemplu carnea, mezelurile gatite si de gatit, produsele din pui, cremele, deserturile pe baza de lapte, produsele in curs de decongelare, branzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria). In compartimentul pentru legume depozitati legume si fructe spalate, proaspete si branzeturi. Pe usa depozitati oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine inchise.
Nu uitati!
– Ambalati separat alimentele crude si alimentele gatite cu hartie de aluminiu sau folie alimentara.
– Scoateti ambalajul din plastic sau de carton, doar daca indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figureaza pe ambalajul care se afla in contact cu produsul.
– Nu lasati prea mult timp produsele refrigerate in afara frigiderului.
– Asezati pe rafturi putin mai in fata produsele ale caror date limita pentru consum sunt mai apropiate.
– Plasati resturile alimentare in ambalaje ermetice si consumati-le cat mai repede cu putinta.
– Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele, intre fiecare manipulare a produselor si inainte de momentul mesei.
– Spalati o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent si limpeziti cu apa.

Ce alimente să nu consumăm vara
19.07.2023