logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Directorul General Catena și Directorul General Fildas Trading, în Top 100 cei mai admirați CEO din România

          februarie 9, 2023

          Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Lantul frigului la produsele alimentare

Lantul frigului semnifica mentinerea alimentelor la temperaturi scazute, fapt ce permite conservarea calitatilor nutritionale si organoleptice si pastrarea lor optima de la producator pana in bucatarie. Frigul stopeaza proliferearea microorganismelor. De aceea produsele alimentare perisabile trebuie mentinute la temperaturi intre 0 si 4 grade pentru produse de genul: carne, lapte pasteurizat, branzeturi, deserturi pe baza de lapte etc.

31.10.2011

tonica

4074

Timp estimat de citire:

3 minute, 21 secunde

 

Reglementarile europene se aplica tuturor actorilor din diferite medii alimentare, care trebuie sa prezinte garantii serioase pentru respectarea lantului frigului la nivelul fabricatiei, depozitarii si distribuirii produselor. Ultimul personaj important in acest lant este consumatorul. El trebuie sa fie vigilent pentru a urmari si mentine, pana in farfurie, eforturile celor din industria alimentara.

Intreruperea lantului frigului
   Lantul frigului se intrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decat cele indicate. Orice crestere de temperatura provoaca si accelereaza cresterea microbiana si reduce durata de viata a unui produs: un produs bun si sanatos poate sa devina un produs riscant. Dupa tipul de produs refrigerat, exista o ruptura a lantului frigului fata de temperaturile ce le depasesc pe cele indicate pe eticheta, de la 4 grade Celsius pentru produsele foarte perisabile, pana la 8 grade Celsius pentru produsele perisabile.

Majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt benigne. Cu toate acestea, cresterea temperaturii poate antrena proliferarea anumitor germeni precum Salmonella sau Staphylococcus aureus, iar alimentele pot sa devina periculoase.

Ghidul cumparatorului de produse alimentare

Cititi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie sa gasiti:
1.Data. Trebuie sa distingeti intre data limita a consumului, exprimata pe produsele refrigerate cu mentiunea “A se consuma inainte de…” si data limita pentru utilizarea optima, exprimata cu mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de…” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiti, paste, conserve, produse congelate, bauturi etc.  Daca data limita a consumului este depasita, produsul devine impropriu consumului. In momentul in care data limita pentru utilizarea optima este depasita, produsul poate fi consumat fara riscuri, insa o parte din calitatile lui nutritionale si organoleptice s-a pierdut.
2.Temperatura la care trebuie sa conservam produsul trebuie respectata.
3.Conditiile de folosinta sau utilizare trebuie citite cu atentie.

Ordonati-va cumparaturile:
1.Mai intai produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi.
2.Dupa aceea, produsele congelate si inghetate trebuie puse imediat in plase isotermice. In lipsa, trebuie grupate toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie.
3.In final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete).
Va sfatuim sa mergeti direct acasa dupa ce terminati de facut cumparaturile.

Frigiderul, factor important in lantul frigului
Intr-un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului, insa depinde de model. In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, plasati, de exemplu: preparatele in casa, legumele si fructele crude, carnea si pestele gatite, iaurturi si branzeturi.
In partea cea mai rece unde temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius, plasati, de exemplu carnea, mezelurile gatite si de gatit, produsele din pui, cremele, deserturile pe baza de lapte, produsele in curs de decongelare, branzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria). In compartimentul pentru legume depozitati legume si fructe spalate, proaspete si branzeturi. Pe usa depozitati oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine inchise.

Nu uitati!
– Ambalati separat alimentele crude si alimentele gatite cu hartie de aluminiu sau folie alimentara.
– Scoateti ambalajul din plastic sau de carton, doar daca indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau       modul de folosire figureaza pe ambalajul care se afla in contact cu produsul.
– Nu lasati prea mult timp produsele refrigerate in afara frigiderului.
– Asezati pe rafturi putin mai in fata produsele ale caror date limita pentru consum sunt mai apropiate.
– Plasati resturile alimentare in ambalaje ermetice si consumati-le cat mai repede cu putinta.
– Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele, intre fiecare manipulare a produselor si inainte de momentul mesei.
– Spalati o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent si limpeziti cu apa.

 

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
 Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e imp..

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030559
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344589
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347696
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293976
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159102

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Vedete Psihologie Sport

Recomandări din alte categorii

5 metode de a ține post intermitent: pro și contra
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Retete de sanatate de la Naturalis
Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne