logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Presiune la nivelul sinusurilor? Respiră uşor cu SinuStop!

          septembrie 28, 2023

          (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbitul la vârste înaintate – sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile

          septembrie 29, 2023

          Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent

          septembrie 28, 2023

          Dieta anti-stres – cum să reduci cortizolul și să scapi de kilogramele nedorite

          septembrie 27, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Alimente bogate in vitamina B12

          Ai probleme cu memoria? Îmbogățește-ți dieta cu vitamina B12!

          septembrie 29, 2023

          Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate

          septembrie 28, 2023

          Beneficiile consumului de quinoa: motive să o incluzi în alimentație

          septembrie 25, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă

          septembrie 28, 2023

          3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023
          Carenta de zinc

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021

          septembrie 29, 2023

          Iată cum reușește Novak Djokovic să facă performanță. Ce mănâncă zilnic marele tensimen

          septembrie 29, 2023

          Nu o să îți vină să crezi care este gustarea preferată a Reginei Camilla. Mulți nici nu s-ar încumeta să încerce

          septembrie 27, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
nutritie-sanatoasa

Lantul frigului la produsele alimentare

Lantul frigului semnifica mentinerea alimentelor la temperaturi scazute, fapt ce permite conservarea calitatilor nutritionale si organoleptice si pastrarea lor optima de la producator pana in bucatarie. Frigul stopeaza proliferearea microorganismelor. De aceea produsele alimentare perisabile trebuie mentinute la temperaturi intre 0 si 4 grade pentru produse de genul: carne, lapte pasteurizat, branzeturi, deserturi pe baza de lapte etc.

31.10.2011

tonica

4185

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

3 minute, 21 secunde

 

Reglementarile europene se aplica tuturor actorilor din diferite medii alimentare, care trebuie sa prezinte garantii serioase pentru respectarea lantului frigului la nivelul fabricatiei, depozitarii si distribuirii produselor. Ultimul personaj important in acest lant este consumatorul. El trebuie sa fie vigilent pentru a urmari si mentine, pana in farfurie, eforturile celor din industria alimentara.

Intreruperea lantului frigului
   Lantul frigului se intrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decat cele indicate. Orice crestere de temperatura provoaca si accelereaza cresterea microbiana si reduce durata de viata a unui produs: un produs bun si sanatos poate sa devina un produs riscant. Dupa tipul de produs refrigerat, exista o ruptura a lantului frigului fata de temperaturile ce le depasesc pe cele indicate pe eticheta, de la 4 grade Celsius pentru produsele foarte perisabile, pana la 8 grade Celsius pentru produsele perisabile.

Majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt benigne. Cu toate acestea, cresterea temperaturii poate antrena proliferarea anumitor germeni precum Salmonella sau Staphylococcus aureus, iar alimentele pot sa devina periculoase.

Ghidul cumparatorului de produse alimentare

Cititi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie sa gasiti:
1.Data. Trebuie sa distingeti intre data limita a consumului, exprimata pe produsele refrigerate cu mentiunea “A se consuma inainte de…” si data limita pentru utilizarea optima, exprimata cu mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de…” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiti, paste, conserve, produse congelate, bauturi etc.  Daca data limita a consumului este depasita, produsul devine impropriu consumului. In momentul in care data limita pentru utilizarea optima este depasita, produsul poate fi consumat fara riscuri, insa o parte din calitatile lui nutritionale si organoleptice s-a pierdut.
2.Temperatura la care trebuie sa conservam produsul trebuie respectata.
3.Conditiile de folosinta sau utilizare trebuie citite cu atentie.

Ordonati-va cumparaturile:
1.Mai intai produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi.
2.Dupa aceea, produsele congelate si inghetate trebuie puse imediat in plase isotermice. In lipsa, trebuie grupate toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie.
3.In final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete).
Va sfatuim sa mergeti direct acasa dupa ce terminati de facut cumparaturile.

Frigiderul, factor important in lantul frigului
Intr-un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului, insa depinde de model. In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, plasati, de exemplu: preparatele in casa, legumele si fructele crude, carnea si pestele gatite, iaurturi si branzeturi.
In partea cea mai rece unde temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius, plasati, de exemplu carnea, mezelurile gatite si de gatit, produsele din pui, cremele, deserturile pe baza de lapte, produsele in curs de decongelare, branzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria). In compartimentul pentru legume depozitati legume si fructe spalate, proaspete si branzeturi. Pe usa depozitati oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine inchise.

Nu uitati!
– Ambalati separat alimentele crude si alimentele gatite cu hartie de aluminiu sau folie alimentara.
– Scoateti ambalajul din plastic sau de carton, doar daca indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau       modul de folosire figureaza pe ambalajul care se afla in contact cu produsul.
– Nu lasati prea mult timp produsele refrigerate in afara frigiderului.
– Asezati pe rafturi putin mai in fata produsele ale caror date limita pentru consum sunt mai apropiate.
– Plasati resturile alimentare in ambalaje ermetice si consumati-le cat mai repede cu putinta.
– Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele, intre fiecare manipulare a produselor si inainte de momentul mesei.
– Spalati o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent si limpeziti cu apa.

 

Etichete

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Ce alimente să nu consumăm vara
Știi că vara este sezonul perfect pentru a trece de la pantofi la șlapi, dar știi că este în a..

19.07.2023

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Atenție la alimentație și hidratare în concediu

17.07.2023

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa
Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

20.05.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033904
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348137
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350553
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296315
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 166067

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Retete Noutati Psihologie

Recomandări din alte categorii

Slăbitul la vârste înaintate - sfaturi pentru a obține rezultate vizibile și durabile
Demi Moore, apariție de zile mari la Săptămâna Modei de la Milano. A reușit să facă pe toată lumea să uite de apariția sa șocantă din 2021
Găluște cu prune low carb și low fat. Rețetă pentru cei ce sunt la dietă
Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne