logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin

          februarie 24, 2021

          Tensiunea arterială considerată normală, mai mică la femei decât la bărbați

          februarie 23, 2021

          Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

          februarie 17, 2021

          O inimă sănătoasă iubeşte mai mult de Ziua Inimii la Catena!

          februarie 12, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Postul intermitent: sfaturi practice

          februarie 24, 2021

          20 de sfaturi de slăbit care te pot ajuta cu adevărat

          februarie 23, 2021
          Dieta suedeză, de la A la Z

          Dieta suedeză, de la A la Z

          februarie 19, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Hranește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          februarie 26, 2021

          Rădăcinoasele – scurtă prezentare

          februarie 22, 2021

          Remedii din natură pentru tuse

          februarie 18, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Chiftele cu orez și brânză în sos de roșii

          martie 1, 2021

          Salată de pui cu fructe

          martie 1, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?

          februarie 22, 2021

          (P) Nivelurile de colesterol

          februarie 22, 2021

          Alimente care te ajută să ai un somn de calitate

          februarie 19, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!

          februarie 24, 2021

          Mișcare pe muzică – 8 dintre cele mai tari video-uri cu dans de pe YouTube

          februarie 22, 2021

          10 dintre cele mai frumoase și luxoase centre de fitness din lume

          februarie 11, 2021
  • Psihologie
        • Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021

          La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Lantul frigului la produsele alimentare

Lantul frigului semnifica mentinerea alimentelor la temperaturi scazute, fapt ce permite conservarea calitatilor nutritionale si organoleptice si pastrarea lor optima de la producator pana in bucatarie. Frigul stopeaza proliferearea microorganismelor. De aceea produsele alimentare perisabile trebuie mentinute la temperaturi intre 0 si 4 grade pentru produse de genul: carne, lapte pasteurizat, branzeturi, deserturi pe baza de lapte etc.

31.10.2011

tonica

3745

Timp estimat de citire:

3 minute, 21 secunde

 

Reglementarile europene se aplica tuturor actorilor din diferite medii alimentare, care trebuie sa prezinte garantii serioase pentru respectarea lantului frigului la nivelul fabricatiei, depozitarii si distribuirii produselor. Ultimul personaj important in acest lant este consumatorul. El trebuie sa fie vigilent pentru a urmari si mentine, pana in farfurie, eforturile celor din industria alimentara.

Intreruperea lantului frigului
   Lantul frigului se intrerupe prin expunerea produselor alimentare la alte temperaturi decat cele indicate. Orice crestere de temperatura provoaca si accelereaza cresterea microbiana si reduce durata de viata a unui produs: un produs bun si sanatos poate sa devina un produs riscant. Dupa tipul de produs refrigerat, exista o ruptura a lantului frigului fata de temperaturile ce le depasesc pe cele indicate pe eticheta, de la 4 grade Celsius pentru produsele foarte perisabile, pana la 8 grade Celsius pentru produsele perisabile.

Majoritatea intoxicatiilor alimentare sunt benigne. Cu toate acestea, cresterea temperaturii poate antrena proliferarea anumitor germeni precum Salmonella sau Staphylococcus aureus, iar alimentele pot sa devina periculoase.

Ghidul cumparatorului de produse alimentare

Cititi bine eticheta produselor preambalate, unde trebuie sa gasiti:
1.Data. Trebuie sa distingeti intre data limita a consumului, exprimata pe produsele refrigerate cu mentiunea “A se consuma inainte de…” si data limita pentru utilizarea optima, exprimata cu mentiunea “A se consuma de preferinta inainte de…” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiti, paste, conserve, produse congelate, bauturi etc.  Daca data limita a consumului este depasita, produsul devine impropriu consumului. In momentul in care data limita pentru utilizarea optima este depasita, produsul poate fi consumat fara riscuri, insa o parte din calitatile lui nutritionale si organoleptice s-a pierdut.
2.Temperatura la care trebuie sa conservam produsul trebuie respectata.
3.Conditiile de folosinta sau utilizare trebuie citite cu atentie.

Ordonati-va cumparaturile:
1.Mai intai produsele non-alimentare, apoi produsele de bacanie, conserve, bauturi.
2.Dupa aceea, produsele congelate si inghetate trebuie puse imediat in plase isotermice. In lipsa, trebuie grupate toate produsele de acest tip intr-o plasa sau o cutie.
3.In final produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete).
Va sfatuim sa mergeti direct acasa dupa ce terminati de facut cumparaturile.

Frigiderul, factor important in lantul frigului
Intr-un frigider temperatura este rar uniforma. Zona cea mai rece este situata in partea de sus a frigiderului, insa depinde de model. In partea in care temperatura este intre 4 si 6 grade Celsius, plasati, de exemplu: preparatele in casa, legumele si fructele crude, carnea si pestele gatite, iaurturi si branzeturi.
In partea cea mai rece unde temperatura este intre 0 si 4 grade Celsius, plasati, de exemplu carnea, mezelurile gatite si de gatit, produsele din pui, cremele, deserturile pe baza de lapte, produsele in curs de decongelare, branzeturile reci, laptele crud, sucurile de fructe, salatele ambalate, mancarurile gatite (sortimentele cu sosuri, patiseria). In compartimentul pentru legume depozitati legume si fructe spalate, proaspete si branzeturi. Pe usa depozitati oua, unt, lapte, sucuri de fructe bine inchise.

Nu uitati!
– Ambalati separat alimentele crude si alimentele gatite cu hartie de aluminiu sau folie alimentara.
– Scoateti ambalajul din plastic sau de carton, doar daca indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau       modul de folosire figureaza pe ambalajul care se afla in contact cu produsul.
– Nu lasati prea mult timp produsele refrigerate in afara frigiderului.
– Asezati pe rafturi putin mai in fata produsele ale caror date limita pentru consum sunt mai apropiate.
– Plasati resturile alimentare in ambalaje ermetice si consumati-le cat mai repede cu putinta.
– Spalati-va pe maini inainte de a atinge alimentele, intre fiecare manipulare a produselor si inainte de momentul mesei.
– Spalati o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent si limpeziti cu apa.

 

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Consumul de peste vara: avantaje si riscuri
Consumul de peste ar trebui sa fie mereu prezent in preocuparile noastre culinare. Este o su..

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa
Top 10 alimente cu cele mai multe pesticide

28.08.2012

Raluca Mateescu
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1017328
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 333217
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 338738
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 285397
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 143347



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Sanatate Retete Noutati Evenimente

Recomandări din alte categorii

Chiftele cu orez și brânză în sos de roșii
Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?
Singurătatea și foamea, o relație oficializată
Retete de sanatate de la Naturalis
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne