Exercitiile fizice si combaterea osteoporozei
Osteoporoza este o boala care consta in compromiterea rezistentei osoase, urmata de cresterea riscului de fracturi. Prin morbiditate, mortalitate si cost, reprezinta una dintre marile probleme mondiale de sanatate. Este definita ca una dintre cele mai importante boli care afecteaza omenirea, alaturi de hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.
30.04.2012
7389


Timp estimat de citire:
3 minute, 15 secundeFactorii de risc, sedentarismul, fumatul, dieta neechilibrata, consumul abuziv de alcool si de medicamente, contribuie la cresterea incidentei acestei boli scheletice sistemice, proportional cu cresterea duratei medii de viata.
Redutabila complicatie a osteoporozei o reprezinta fracturile, in special cele vertebrale si ale soldului, care provoaca mari suferinte si sunt asociate cu mortalitate ridicata si calitate scazuta a vietii. Prevalenta fracturilor cauzate de osteoporoza postmenopauza este foarte mare, fiind mai frecventa decat cazurile de infarct miocardic, cancer de san si accidente vasculare la un loc.
Clasificarea osteoporozei:
1.Osteoporoza primara:
– cea mai frecventa forma;
– include osteoporoza post-menopauza (tip 1) si cea asociata varstei, fosta senila (tip 2).
2. Osteoporoza secundara:
– pierderea osoasa cauzata de un agent identificabil sau de o boala inflamatorie, folosirea corticosteroizilor.
Cum se trateaza osteoporoza
Tratamentul osteoporozei este in primul rand profilactic si are urmatoarele obiective:
– obtinerea unei densitati minerale osoase corespunzatoare in anii cresterii;
– mentinerea masei osoase la nivelul maxim posibil;
– scaderea ritmului deperditiei osoase cu inaintarea in varsta;
– scaderea sau prevenirea pierderii osoase rapide in perioada post-menopauza;
Dintre masurile non-farmacologice, cele mai importante sunt, alaturi de aportul adecvat de calciu din alimente, limitarea aportului de fosfati (preparate din carne, mezeluri, dulciuri, cola), un regim alimentar echilibrat, fara proteine in exces, evitarea excesului de sodiu (care creste eliminarea urinara de calciu), renuntarea la fumat si la consumul excesv de alcool, administrarea vitaminei D, vitaminei K (alimente vegetale cu frunze verzi), vitaminei C in cantitati suficiente in copilarie si adolescenta si practicarea exercitiului fizic din copilarie si adolescenta.
Profilaxia osteoporozei incepe in copilarie, prin consumul adecvat de calciu si vitamina D, si continua de-a lungul intregii vieti. Profilaxia este de mare importanta deoarece alternativele terapeutice sunt limitate pentru regresia pierderii masei osoase. Tratamentul medicamentos s-a dovedit eficient pana in prezent, insa este costisitor si cu efecte adverse.
Activitatea fizica, tratament al osteoporozei
In numeroase studii s-a aratat ca reducerea activitatii fizice obisnuite reprezinta o cauza importanta a cresterii ratei fracturilor osteoporotice mai ales la nivelul coloanei si soldului. Profilaxia demineralizarii osoase prin practicarea exercitiului fizic si-a demonstrat astfel necesitatea. Masurile preventive includ astfel efectuarea unei activitati fizice adecvate pentru 3-4 h/saptamana, evitarea greutatii excesive, evitarea excesului de alcool, consumul adecvat de calciu si vitamina D, acumularea maximala de masa osoasa in timpul cresterii scheletale si maturizarii si reducerea sau eliminarea pierderii osoase dupa maturarea scheletala. In concluzie, miscarea, exercitiul fizic, ajuta la incetinirea progresiei pierderii de masa osoasa, fiind una din principalele arme in tratamentul osteoporozei.
Top exercitii
Se pot efectua exercitii in cadrul unor programe de gimnastica medicala care includ corectarea posturii si aliniamentului corect al corpului, cresterea fortei si rezistentei musculare, reeducarea echilibrului si coordonarii (exercitiile Tai- Chi pot avea un rol extrem de important).
Antrenamentul la efort este de asemenea important si se poate realiza prin:
– simplul mers pe jos;
– mersul pe covorul rulant;
– mersul cu bicicleta;
– alergare usoara prin parc;
– prin jocuri sportive cum ar fi: tenis, volei, dans.
Acest tip de efort aerob s-a dovedit a creste densitatea minerala osoasa. In osteoporoza sunt de evitat miscarile bruste, rotatiile trunchiului, exercitiile de crestere a fortei musculare cu incarcare mare, anteflexia trunchiului si ridicarea de obiecte grele.
Osteoporoza poate fi prevenita (forma primara cea mai frecventa), cu conditia educatiei sanitare referitoare la importanta dezvoltarii unei mase osoase maximale inainte de menopauza: prin indepartarea factorilor de risc, kinetoprofilaxie, adoptarea unui nou stil de viata care sa includa activitate fizica regulata.
Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva

Carența de zinc: semne și măsuri de luat
15.09.2023