„Excesul ponderal este, uneori, singura cauză diagnosticabilă a infertilității”

Timp estimat de citire4 minute, 26 secunde

Descifrați, vă rog, mecanismul prin care excesul ponderal afectează fertilitatea?

Excesul ponderal influențează fertilitatea prin mai multe mecanisme, afectând în cazul femeilor atât funcția ovariană, cât și calitatea ovocitelor și a endometrului, iar în cazul bărbaților – afectând spermatogeneza și deci rezultatul spermogramei. Femeile supraponderale se confruntă în multe cazuri cu hiperandrogenism și rezistență crescută la insulină. Ca urmare, prezintă niveluri crescute de testosteron, estrogeni, hormon luteinizat (LH), insulina având ca efect lipsa ovulației (anovulația), deci infertilitate de cauză ovariană. De asemenea, perturbarea hormonală poate afecta calitatea ovocitelor și a embrionilor, receptivitatea endometrului, crescând astfel riscul de avort spontan. Există studii care arată o rată de 3 ori mai mare a avortului spontan la femei obeze față de populația normoponderală.

De la câte kilograme în plus crește riscul de apariție a tulburărilor de fertilitate?

Orice kilograme în plus reprezintă un risc. Un indice de masă corporală (IMC) între 25 și 30 prezintă un risc mediu, acesta crescând exponențial atunci când IMC-ul  depășește valoarea de 30. Tocmai de aceea, solicităm pacientelor care apelează la proceduri de reproducere umană asistată să nu depășească această valoare.

Cât contează greutatea în cazul bărbaților? Ce diferențe există între parametrii spermogramei unui bărbat obez și ai unui normoponderal?

Ca și în cazul femeilor, excesul ponderal determină modificări în axul hipotalamo-hipofizo-gonadal. Drept urmare, se produc modificări la nivelul spermatogenezei în sensul scăderii producției de spermatozoizi, adică a numărului acestora. Este afectată în sens negativ mobilitatea și structura spermatozoizilor.

„Deși nu este recomandat să aștepte atât de mult, femeilor ajunse la 40 ani li se recomandă să se adreseze direct specialistului în infertilitate din cauza șanselor mult mai mici de a concepe natural începând de la această vârstă.”

Ce alimente ar trebui evitate și care, dimpotrivă, privilegiate pentru a crește șansele de a concepe un copil?

În general, sunt de evitat alimentele procesate, cele la care se folosesc pontențiatori de arome, coloranți alimentari și grăsimi artificiale. La polul opus, deci cu efect benefic asupra organismului și implicit a fertilității, se găsesc legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele de calitate, și în general o alimentație echilibrată cu alimente cât mai puțin procesate.

Cât de importantă este scăderea în greutate pentru creșterea capacității reproductive? Cum s-a modificat evoluția cuplurilor de care vă ocupați după ce partenerii au slăbit?

Așa cum excesul ponderal influențează în sens negativ capacitatea reproductivă, scăderea în greutate va avea efecte benefice în acest caz. Există multe cupluri care au învățat din experiența unui eșec anterior importanța excesului ponderal în cazul procedurilor de reproducere umană asistată. Pentru femeile supraponderale, tratamentul hormonal de stimulare ovariană are un răspuns suboptimal, rata de implantare a embrionului este mai mică, avortul spontan este mai frecvent. Uneori, doar scăderea în greutate a reprezentat unicul tratament în cazul femeilor cu cicluri anovulatorii, la acestea normalizarea greutății ducând la reluarea ciclurilor ovulatorii și la obținerea sarcinii dorite, atunci când singurul factor implicat era greutatea în exces. Același lucru este valabil și în cazul bărbaților, normalizarea greutății având drept efect îmbunătățirea rezultatului spermogramelor.

„Sunt multe sfaturi pe care le dau cuplurilor care mi se adresează, în funcție de problema cu care se confruntă. Pentru toate însă este valabilă recomandarea de a duce un stil de viață cât mai sănătos, acesta incluzând evident și o alimentație echilibrată și sănătoasă.”

A fost vreun caz care v-a impresionat? Care a fost acela?

Au fost mai multe, dar legat de acest subiect îmi amintesc de un cuplu în care ambii parteneri aveau 37 de ani, o infertilitate primară de 12 ani și ambii erau obezi. În urma consilierii au înțeles importanța scăderii în greutate pentru procedura pe care urmau să o efectueze, indicația fiind de ovar unic chirurgical, rezervă ovariană redusă și patologie masculină severă explicată prin obezitate, hipertensiune arterială și diabet asociat acesteia. Sub supraveghere medicală de specialitate au reușit să ajungă cu IMC-ul de la peste 33 la puțin peste 25, după care a fost efectuată procedura de ICSI (injectare intracitoplasmică de spermatozoizi). Acum, la 39 de ani, sunt fericiții  părinți ai unei fetițe frumoase, născută la termen, sănătoasă.

Când un cuplu ar trebui să ceară ajutor specializat?

Depinde de vârsta femeii din cuplul respectiv. În general, dacă după un an de viață sexuală regulată, fără protecție, sarcina întârzie să apară, cuplul trebuie să se adreseze unui specialist în infertilitate. Asta este însă valabil atunci când vârsta femeii este sub 35 de ani. După această vârstă și, mai ales după 37 de ani, perioada de așteptare se reduce la 6 luni din cauza scăderii naturale a numărului și a calității ovocitelor.

„Excesul de greutate poate duce la complicații grave în timpul sarcinii, care pot determina întreruperea evoluției sarcinii: diabetul gestațional, hipertensiunea de sarcină, trombloflebita. Toate acestea au o incidență mai mare la femeile supraponderale și obeze.”

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate