Dieta mediteraneana: 2 ani de viata in plus

Timp estimat de citire:

1 minut, 6 secunde

Despre beneficiile dietei mediteranene s-a tot vorbit, fiind prezentate in mai multe randuri diverse argumente in favoarea adoptarii acestui regim alimentar. O echipa suedeza a vrut sa cuantifice impactul sau in termeni de ani de viata castigati.

Cercetatorii au analizat datele a peste 70 000 de barbati si femei, monitorizati timp de 15 ani. Participantii au raspuns in mod periodic la un amplu chestionar despre stilul de viata, continand cel putin o suta de intrebari dedicate produselor alimentare. Conformitatea cu principiile dietei mediteraneene a fost evaluata printr-un punctaj de la 0 (fara aderenta) la 8 (membru cu drepturi depline), in functie de obiceiurile de consum de fructe si legume, leguminoase, seminte, oleaginoase, cereale, produse lactate, carne rosie, ulei de masline sau ulei de rapita, alcool etc. Rezultatele au aratat ca fiecare crestere cu un punct a scorului s-a asociat cu trei luni suplimentare de viata, in final ajungandu-se la o diferenta de doi ani intre extreme. „In cazul persoanelor cu cel mai mare scor, mortalitatea cardiovasculara a fost redusa cu 41%, iar cea prin cancer, cu 10%. Asocierea a fost chiar mai puternica in randul fumatorilor”, a precizat dr. Maryvonne Pierre-Nicolas, unul dintre autorii studiului, in „Jurnalul International de Medicina”. Potrivit oamenilor de stiinta, bogatia de antioxidanti si proprietati antiinflamatorii ale dietei mediteraneene sunt principalele mecanisme biologice care stau la baza acestor beneficii.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate