Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție
Multe femei observă apariția pe corpul lor a acestor urme inestetice, numite vergeturi, încă din adolescență. De ce avem vergeturi? Ce putem face pentru prevenirea și tratarea lor?
07.12.2020
250


Timp estimat de citire:
16 minute, 41 secundeCe sunt vergeturile si de ce apar?
Vergeturile sunt zone ale pielii în care derma profundă, situată între epidermă și hipodermă, se rupe spontan. Când apar, au forma unor dungi asemănătoare cicatricilor, o culoare roșu-violacee și sunt inflamatorii. Se deschid în timp la culoare și devin albe și sidefii, aproape de aceeași culoare cu pielea. Vergeturile se găsesc în principal pe abdomen, sâni, brațe, fese și coapse. Pot apărea frecvent în timpul sarcinii, în timpul unei pierderi importante și bruște în greutate, precum și în timpul adolescenței.
Câte tipuri de vergeturi există?
- Vergeturile care indică o problemă de sănătate
Sindromul Cushing, care apare din cauza excesului de corticosteroizi din organism, se află la originea unor vergeturi. Ele sunt de obicei mari, roșii, verticale și se găsesc pe abdomen, la baza coapselor, a brațelor și pe sâni. Pot fi asociate și alte semne, cum ar fi pielea foarte subțire, foarte fragilă, predispusă la vânătăi, precum și pierderea masei musculare și slăbiciunea sau creșterea în volum a abdomenului și a feței. Aceste semne ar trebui să tragă un semnal de alarmă să ne ducem repede la medic. Sindromul Cushing este cauzat de excesul de cortizol, hormonul stresului, produs în mod normal în cantități adecvate de glandele suprarenale. Sindromul Cushing este cel mai adesea legat de abuzul de medicamente de tip corticosteroid.
- Vergeturile “clasice”
Aceste vergeturi sunt mai subțiri și mai discrete, nefiind însoțite de nicio problemă deosebită de sănătate. Deși nu au impact asupra sănătății, sunt adesea considerate inestetice și provoacă disconfort. Nu dispar complet cu niciun tratament.
Vergeturile banale au, de asemenea, cel puțin parțial, origine hormonală, și pot apărea în momente de schimbări hormonale intense: la pubertate sau în sarcină.
În timpul sarcinii, din al doilea trimestru, crește cantitatea de cortizol și modifică suplețea și elasticitatea pielii. Cu cât nivelul de cortizol este mai mare, cu atât se produce mai puțin colagen. Deoarece colagenul este responsabil, împreună cu fibrele elastice, de suplețea pielii, aceasta devine mai puțin elastică. Prin urmare, dacă pielea este întinsă (creșterea în greutate, sarcină, pubertate), se pot forma vergeturi.
Creșterea sau pierderea bruscă și masivă în greutate pot fi, de asemenea, responsabile pentru apariția vergeturilor. Creșterea în greutate poate întinde pielea, în timp ce pierderea în greutate o destinde.
Sportivii de performanță sunt deseori predispuși la vergeturi, deoarece au niveluri mari de cortizol.
Din ce cauze apar vergeturile?
- Se pare că apariția vergeturilor este de origine hormonală. Mai precis, este legată de producția excesivă de cortizol.
- Întinderea pielii este asociată cu creșterea producției de cortizol. Creșterea rapidă în greutate, pubertatea, în care morfologia corpului se schimbă rapid, sau chiar sarcina, combină astfel factorii hormonali și întinderea pielii.
- Aplicarea cremelor care conțin corticosteroizi sau utilizarea prelungită a corticosteroizilor orali.
- Administrarea de steroizi anabolizanți la sportivi în scopul creșterii masei musculare, în special a culturiștilor.
- Pielea foarte subțire.
Tipuri de vergeturi
Există două tipuri de vergeturi, roșii (sau roșu-purpuriu) și albe. De fapt, acestea nu sunt două tipuri diferite de vergeturi, ci se află pur și simplu într-un stadiu diferit al dezvoltării lor.
Astfel, vergeturile roșii , numite și vergeturi imature, reprezintă prima fază a vergeturilor, adică atunci când se formează și se dezvoltă. Tenta roșu-purpurie este pur și simplu rezultatul inflamației din derm.
Ulterior, vergeturile se vindecă. Unele dispar, în timp ce altele rămân. Acestea din urmă își pierd treptat nuanța roșie și devin alb-perlate. Se numesc vergeturi mature sau vergeturi albe. Ca urmare, sunt mai puțin vizibile.
Vergeturile apar în urma ruperii fibrelor de colagen prezente în interiorul pielii. Colagenul este un element esențial pentru elasticitatea și suplețea pielii.
Vergeturi albe și vergeturi roșii
De ce apar vergeturile albe și vergeturile roșii?
Ca să înțelegem apariția vergeturilor albe, trebuie să vorbim despre apariția vergeturilor roșii, deoarece vergeturile albe sunt pur și simplu vergeturi roșii vindecate.
După cum am menționat mai sus, vergeturile apar în urma ruperii fibrelor de colagen. Dar ce cauzează această rupere?
- În primul rând, un nivel prea mare de hormon corticosteroid blochează fibroblastele, care sunt celulele suport ale țesutului conjunctiv și care participă la reînnoirea colagenului. Excesul de corticosteroizi poate rezulta din prea multă secreție de cortizol sau în urma consumului de medicamente care conțin corticosteroizi.
- Al doilea mecanism este întinderea pielii care determină ruperea fibrelor de colagen, mai ales atunci când se produce rapid și puternic și pielea este subțire și nu foarte elastică.
Acest fenomen explică de ce vergeturile sunt prezente la femeile însărcinate și, în general, apar după o schimbare rapidă în greutate sau în timpul pubertății, când corpul crește, odată cu secreția de hormoni.
Care sunt cele mai afectate părți ale corpului?
Este logic să vedem că părțile cele mai afectate de vergeturi sunt zonele care suferă cea mai mare întindere a pielii, fie în timpul sarcinii, în timpul unei schimbări rapide de greutate sau în timpul pubertății.
Astfel, la femei, vergeturile se formează în principal pe abdomen sau pe sâni, dar și pe coapse, brațe, fese și uneori pe gambe.
Și bărbații pot fi, rareori, afectați de vergeturi. În acest caz, există zone destul de similare, cum ar fi abdomenul și brațele, dar pot apărea și pe spate.
Femeile sunt mai preocupate de vergeturi, deoarece există mai multe motive pentru acest lucru:
- Sarcina
- Niveluri hormonale mai mari
- Piele mai subțire și mai fragilă
Tratamente vergeturi
Vergeturile nu sunt dăunătoare sănătății. Pe de altă parte, sunt inestetice atunci când sunt prea vizibile. Astfel, unii oameni se jenează să se arate goi sau în costum de baie.
Multe vergeturi dispar în mod natural. Cu cât sunt mai subțiri și mai mici, cu atât dispar mai repede. Cu toate acestea, unele nu dispar. Sincer vorbind, pentru vergeturi nu există niciun tratament care să le facă să dispară 100%. Cu toate acestea, există soluții pentru a le estompa.
Tratament vergeturi roșii și vergeturi albe
Nu aștepta ca vergeturile să se albească ca să le tratezi. Dimpotrivă, este mai ușor să le oprești dezvoltarea și să le faci invizibile când sunt încă roșii.
Trebuie să știi că o mare parte a vergeturilor roșii dispar în mod natural în timp, ceea ce poate dura până la doi ani. Cu toate acestea, dacă unele vergeturi dispar sau devin aproape invizibile, altele se albesc și rămân vizibile.
Odată ce s-au vindecat, adică atunci când au devenit albe, vergeturile sunt de neșters și este imposibil să le îndepărtezi complet. Prin urmare, nu există tratament pentru îndepărtarea permanentă a vergeturilor albe dar le putem atenua.
Atunci când sunt încă în stadiul de vergeturi roșii, există tratamente care să le facă să dispară sau să le oprească dezvoltarea. Aceste tratamente pentru vergeturi roșii sunt sub formă de creme sau uleiuri care se aplică pe zonele afectate și care hidratează și întăresc pielea. Tratamentele antivergeturi acționează favorabil și asupra producției de colagen.
În cazuri extreme, când vergeturile albe sunt prea vizibile și inestetice, se poate lua în considerare o intervenție chirurgicală sau o ședință de tratament cu laser sau peeling.
Remedii pentru vergeturi
Aloe vera
Aloe vera este bine cunoscută în domeniul tratamentelor și produselor anti-vergeturi. Dacă ne place atât de mult, este pentru că ajută la combaterea vergeturilor albe, cele mai vechi, care după câțiva ani devin de-a dreptul de neșters. Cireașa de pe tort, aloe vera ajută și la prevenirea apariției de noi vergeturi! Toate acestea datorită proprietăților sale vindecătoare, antiinflamatorii și regenerative.
Untul de shea
Auzim adesea că, pentru prevenirea apariției vergeturilor, este foarte important să hrănim bine pielea. Da, este adevarat! Untul de shea hrănește pielea în profunzime și îi îmbunătățește elasticitatea. O piele bine hrănită este o piele care este mai puțin predispusă la vergeturi. Așadar, concentrează-te pe untul de shea, un unt gras foarte hidratant care se aplică de două ori pe zi pe zonele afectate de vergeturi.
Untul de cacao
În războiul împotriva vergeturilor, răbdarea este esențială! Deoarece unele produse anti-vergeturi care funcționează foarte bine la prietenele noastre pot să nu aibă niciun efect la noi. Deci, dacă untul de shea nu funcționează pentru noi, de ce să nu încercăm masajele cu unt de cacao? La fel de hrănitor ca și untul de shea, untul de cacao este aliatul femeilor care nu doresc să vadă vergeturi pe piele în timpul sarcinii!
Uleiul de migdale
Nu este un secret: pentru a limita apariția vergeturilor, trebuie să ne hrănim bine pielea. Acesta este și motivul pentru care, printre cele mai bune produse naturale anti-vergeturi, găsim unturi și uleiuri!
Și este adevărat că, din punct de vedere nutrițional, uleiul de migdale nu este deloc rău: ultrahidratant, este perfect pentru regenerarea pielii cu vergeturi.
Și pentru ca uleiul de migdale să pătrundă perfect, cel mai bine este să-l aplicăm imediat după duș.
Pasta de morcov
Morcovul dă un aspect bun pielii, știm asta. Dar ignorăm adesea că are și un efect anti-vergeturi!
Cum facem pasta de morcov? Gătim la abur un morcov până se înmoaie. Apoi îl lăsăm să se răcească și îl facem piure, pe care îl aplicăm în zonele care au fost afectate de vergeturi. Lăsăm să acționeze cel puțin treizeci de minute și clătim cu apă rece.
E adevărat că arata caraghios pe piele, dar dacă funcționează …
Coada calului
Coada-calului este, așa cum sugerează și numele său, o plantă! Dar nu orice plantă; este o plantă medicinala care conține siliciu, un regenerator natural foarte eficient în lupta împotriva vergeturilor.
Pentru a face un remediu anti-vergeturi de casă, cumpărăm 100 de grame de coada calului, pe care le vom macera într-un litru de alcool de 40°, cu câteva picături de suc de lămâie.
Lăsăm la macerat timp de cel puțin o lună și diluăm amestecul obținut cu 500 ml de apă. Obținem un produs de masaj excelent, pe care îl putem aplica de două ori pe zi pe vergeturi.
Pasta de sfeclă
Iată o pastă pe care o putem face în casă și care este recomandată ca tratament vergeturi albe (mai vechi) și, prin urmare, mai dificil de tratat.
Curățăm 5 sfecle, 5 piersici și un morcov. Le dăm la blender pe toate până obținem o pastă fluidă pe care o aplicăm pe vergeturi.
Pasta de avocado – crema antivergeturi miraculoasă
Avocado este o legumă destul de grasă, care este adesea utilizată în produse cosmetice pentru puterea sa de regenerare foarte interesantă. Mai ales în cremele anti-vergeturi.
Așadar, dacă vrem să scăpăm de ele, cumpărăm repede un avocado să facem o cremă naturală anti-vergeturi!
Pentru a face acest lucru, pur și simplu amestecăm un avocado cu o lingură de miere și una de zeamă de lămâie până obținem o pastă moale pe care o aplicăm pe zonele afectate și o lăsăm să acționeze un sfert de oră, după care ne spălăm cu apă călduță.
Foarte eficientă, această cremă 100% naturală este excelentă pentru calmarea pielii dureroase.
Uleiul de măceșe
Uleiul de măceșe este foarte bogat în vitaminele E și A care hrănesc pielea, îmbunătățesc elasticitatea și promovează producția de colagen .
Pentru a beneficia de virtuțile sale și a-l utiliza ca produs anti-vergeturi, este suficient să masăm cu acest ulei, în mod regulat (chiar zilnic), zonele pe care apar cel mai des vergeturile.
Rolul alimentației în estomparea vergeturilor
Alimentația joacă un rol important în prevenirea vergeturilor. O dietă care include fructe, legume, uleiuri sănătoase precum uleiul de măsline și uleiul de semințe de in și o dietă săracă în grăsimi pot preveni apariția acestor fisuri ale pielii la adolescenții în creștere, femeile gravide și sportivi.
Ce alimente să consumam pentru estomparea vergeturilor? Iată o clasificare în funcție de vitaminele pe care le conțin:
1) Vitamina A
Este importantă pentru menținerea sănătății pielii și repararea țesutului epidermic (prin încurajarea formării de noi celule ale pielii).
Vitamina A este prezentă în multe alimente: fructe și legume portocalii (morcovi, cartofi dulci, pepene). Alte surse de vitamina A includ dovleacul, caisele, mango, ficatul, tonul, legumele cu frunze (cum ar fi spanacul și varza).
2) Vitamina B
Biotina este cea mai importantă dintre vitaminele complexului B în formarea, repararea și creșterea celulelor din epidermă și derm. Biotina (numită și vitamina B8) se găsește în ouă, banane și orez.
Niacina este, de asemenea, o vitamină B care ajută la păstrarea umezelii în piele. Putem obține niacină (numită și vitamina B3) de la păsările de curte, din carnea de vită, pește, nuci și semințe.
Consumul atât de biotină, cât și de niacină poate preveni și estompa vergeturile.
3) Vitamina C
Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este necesară pentru formarea colagenului și, astfel, ajută la dezvoltarea și menținerea pielii sănătoase .
Sursele acestei vitamine sunt broccoli, cartofi dulci, ardei, portocale, grapefruit, fructe de pădure, kiwi, pepeni.
4) Vitamina E
Contribuie la elasticitatea și fermitatea epidermei. Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant care oferă protecție împotriva contaminanților din mediu și a radicalilor liberi.
Alimentele bogate în vitamina E includ legume cu frunze verzi, uleiuri vegetale, nuci, fructe (cum ar fi mango, avocado, papaya, afine), semințe, unt de arahide, muguri de grâu, roșii fierte, tărâțe de ovăz.
5) Vitamina K
Alimentele care conțin multă vitamina K (cum ar fi lactatele, ficatul, legumele cu frunze verzi și roșiile) promovează vindecarea rapidă a vergeturilor.
6) Cupru
Contribuie la dezvoltarea elastinei, care ajută pielea să se refacă după întindere, menținând astfel un aspect compact și moale.
Putem găsi cupru într-o varietate de alimente care fac parte dintr-o dietă echilibrată: nuci (caju), semințe (floarea-soarelui și mac), pește, carne și cereale.
7) Zinc
Deficiența acestui oligoelement provoacă tulburări ale țesutului conjunctiv și contribuie la formarea vergeturilor. Consumul de alimente bogate în zinc încurajează formarea de colagen, care joacă un rol vital pentru aspectul sănătos al pielii.
Consumă alimente bogate în zinc, cum ar fi stridiile, păsările de curte, carnea slabă (fără grăsime sau pieliță), stafidele, fasolea, lintea, bananele.
Metode de prevenție
Prevenirea este cel mai bun tratament pentru vergeturile roșii. Cu cât pielea noastră este mai puternică și mai elastică, cu atât riscul de vergeturi este mai mic.
Regula nr. 1: Un stil de viață sănătos este cheia!
Mănâncă echilibrat și rezonabil
Încearcă să mănânci cât mai echilibrat, să consumi alimente care sunt bune pentru tine și pielea ta în cantități rezonabile! O dietă bună îi oferă pielii lipidele de care are nevoie (acizi grași). Acizii grași esențiali (omega-3 și -6) sunt deosebit de importanți, deoarece nu sunt produși de corpul nostru: trebuie, prin urmare, să fie introduși prin alimente! Consumați cu moderație, acizii grași contribuie la rezistența și elasticitatea pielii.
- Unt vegetal, bogat în acizi grași omega-3, la micul dejun sau la oricare altă masă, pe pâine prăjită.
- Două linguri de ulei (nucă, rapiță, măsline, semințe de struguri) cu proprietăți antioxidante, în salate și alte feluri de mâncare.
- Alimente bogate în vitamina E, cum ar fi midiile, semințele, avocado, peștele gras (somon, morun).
- Fructele și legumele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți.
- Vitamina A este o vitamină liposolubilă, care ajută la reglarea cheratinei (o substanță naturală care formează straturile superficiale ale pielii, părului și unghiilor) și reduce aspectul uscat și aspru al pielii. Se găsește în principal în fructele și legumele galbene și portocalii, dar și în grăsimi (unt, de exemplu).
Bea apă
Apa este absolut necesară pentru curățarea organismului si întărirea celulelor. În plus, doar absorbția suficientă a fluidelor poate menține nivelul de umiditate al pielii. Te străduiești să bei cei 2 litri de apă recomandați pe zi? Nu îți face griji, poți mânca și fructe și legume, care conțin apă. Ceaiul este, de asemenea, aliatul tău, dar ferește-te de consumul excesiv de cafea, deoarece are un efect de drenaj!
Fă sport
Sportul favorizează circulația sângelui și îmbunătățește elasticitatea pielii. Fie că este vorba de yoga, de alergare, mers rapid sau înot, ai de unde alege!
Mai bine să te îngrași treptat
Creșterea bruscă în greutate (urmată de scăderea în greutate) supune în mod natural pielea la stres extrem și favorizează formarea vergeturilor. Nu doar femeile însărcinate au această problemă, ci și persoanele care urmează o dietă sau adolescenții în timpul pubertății.
În timpul sarcinii, încearcă să mănânci suficient, dar ai grijă să nu dublezi cantitățile!
Regula nr. 2: Folosește produse cosmetice!
Exfoliază-ți pielea în mod regulat
Nimic nu este mai bun pentru pielea ta decât o exfoliere regulată și delicată, chiar și pe zonele sensibile și vergeturi. Exfolierea îndepărtează celulele moarte și permite pielii să respire mai bine, promovând astfel capacitatea sa de regenerare. De asemenea, poate ajuta la reducerea vizibilității vergeturilor existente.
Hidratează-ți și masează-ți pielea
Un factor esențial în prevenirea vergeturilor: îngrijirea regulată. Ideal este în fiecare zi, dimineața și seara. Concentrează-te în special pe zonele predispuse la vergeturi, cum ar fi abdomenul, fesele, șoldurile și picioarele. Optează pentru un ulei de masaj hrănitor, bogat în acizi grași esențiali, care îmbunătățește elasticitatea pielii.
Protejează-te de soare
Dacă stai mult timp la soare, vergeturile vor fi și mai vizibile. Cu atât mai mult, este necesar sa aplici pe piele o protecție solară adecvată, fără filtre chimice!
Concluzii și sfaturi
Cele mai multe vergeturi sunt banale și inofensive pentru sănătate. Cu toate acestea, ele pot fi complexe și pot provoca durere.
Îngrijirea pielii este cel mai bun mod de prevenire a vergeturilor. Cu cât pielea este mai subțire, mai fragilă și mai puțin elastică, cu atât este probabil să apară mai multe vergeturi. În schimb, menținerea pielii sănătoase, puternice și elastice reduce riscul apariției lor.
Începe prin a alege o dietă sănătoasă, echilibrată și variată. Ceea ce mâncăm are un impact asupra sănătății și a pielii noastre.
De asemenea, nu uita să îți hidratezi pielea în mod regulat cu creme sau uleiuri. Masajul pielii o face, de asemenea, mai elastică și mai rezistentă.
Fii de două ori mai atentă cu pielea când ești gravidă, la pubertate sau când există o schimbare mare și rapidă în greutate.

Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție
07.12.2020