Cum sa folosesti eficient ghintura in dietele de slabit

Timp estimat de citire2 minute, 15 secunde

Cum se foloseste ghintura?

Proprietatile ghinturei  sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Planta nu creste doar in Romania. Sunt tratate din China Antica de acum 2000 de ani care vorbesc despre proprietatile radacinii de gentiana (ghintura). Gentiana crestea in zona alpina a Muntilor Himalaya, iar odata cu expansiunea imperiului mongol al lui Genghis Khan, ea a ajuns si in Europa.  Ghintura se poate folosi sub forma de infuzie, tinctura, sirop, pulbere deshidratata sau macerat.

În lume există peste 400 de specii diferite din familia Gentianaceae și cel puțin câteva specii din genul Gentiana care sunt folosite în medicina pe bază de plante, dar si in compozitia anumitor medicamente. Cele mai folosite sunt Gentiana lutea, Gentiana manshurica Kitag, Gentiana scabra Bunge, Gentiana triflora pall si Gentiana rigescens Franch. Exista, de asemenea, numeroase nume alternative prin care gentiana (ghintura) este cunoscuta sau intalnita in diferite publicatii din presa autohtona si internationala. Gasim, astfel, referi la ea cu apelative precum gentiana galbena, radacina de gentiana chineza, radacina amara, gentiana galbena, felwort si gentiana radix.

La ce ajuta ghintura?

Ghintura, in doze mici, mareste secretia biliara, usurand astfel functiile ficatului. Astfel, contribuie la detoxifiere si reglarea tranzitului intestinal. Picaturile de ghintura pe anumite alimente te ajuta sa-si respecti dieta. Datorita gustului amar nu vei mai fi tentat sa gusti din preparate care nu au ce cauta in dieta pentru pierderea in greutate.

Studiile au arat ca tinctura de ghintura determina o mai buna si mai completa evacuare a bilei, efectul aparand la 5-15 minute dupa ingerarea preparatului. Se administreaza radacina de ghintura sub forma de tinctura, cate o lingurita diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, de preferat dimineata, pe stomacul gol si cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Cura se tine intre 3 saptamani si 2 luni.

Ghintura este eficienta si in bolile de ficat. Exista tratate care au demonstrat ca radacina de ghintura are efecte tonice hepatice, ajutand la regenerarea celulei hepatice. In plus, persoanele care folosesc ghintura in alimentatia zilnica asociata cu alte preparate au dezvoltat reactii inhibitorii la contracararea si dezvoltarea virusului hepatitei de tip A. Ghintura este recomandata si in cazul anorexiei. In aceasta boala se administreaza tinctura de ghintura, cate 1-2 lingurite inainte de masa, luate cu putina apa.

Radacinile de ghintura secreta o substanta numita amarogentina, care este considerata cea mai amara substanta din lume. Ea stimuleaza foarte puternic secretia si eliberarea sucurilor gastrice in procesul de digestie. Din acest considerent, ghintura si extractele bazate pe ghintura se recomanda sa fie folosite si in crizele de gastrita hiperacida. Studiile au aratat ca la maximum 10 minute de la administrarea tincturii de ghintura, stomacul creste volumul de suc gastric.

Sursa: draxe.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate