Cel mai iute ardei din lume: creat în România
În lume sunt peste 50,000 de varietăți de ardei iute și altele noi sunt create în fiecare an. De ani buni, încă din 2016, locul întâi la capitolul iuțime este deținut de ardeiul Carolina Reaper. “Nivelul lui de iute” se situează în jurul a 2.000.000-2.200.000 de unități Scoville, aceasta fiind scara care măsoară iuțimea și, implicit, conținutul de capsaicină, substanța responsabilă de gustul iute. În viitorul apropiat, Carolina Reaper s-ar putea să fie detronat de un ardei românesc.
17.10.2022
302


Timp estimat de citire:
2 minute, 27 secundeSpecialiștii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău au creat un soi de ardei iute a cărui iuțime depășește 2.400.000 de unități Scoville și care, în prezent, se află în curs de omologare. Recordul a fost confirmat anul acesta la un congres mondial de Horticultură, în Franța. Prin comparație, ardeiul iute bulgăresc, cel pe care îl consumăm la masă, ajunge doar la 1000 de unități Scoville.
În prezent, ardeiul super-iute de Buzău este cunoscut după codul L 13A. Aspectul lui este normal, dar este atât de iute încât, dacă este tăiat, emană un gaz care provoacă lăcrimare și strănut. Dacă este prelucrat cu mâna neprotejată produce usturimi și iritații puternice.
Soiul a început să fie dezvoltat încă din anul 1996. „Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.
La baza noului ardei a fost cel mai vechi ardei iute cultivat pe teritoriul României, numit cornul-caprei. Prin numeroase intervenții în laboratorul de genetică și ameliorare al SCDL Buzău, noul soi a ajuns să depășească valori uriașe ale iuțimii.
Dezvoltarea soiurilor de ardei extrem de iuți este importantă pentru atât pentru industria alimentară sau a medicamentelor, cât și pentru producerea de arme de autoapărare. Extractele de ardei iute sunt folosite în compoziția spray-urilor repelente, care pot fi folosite împotriva agresorilor.
Cât despre consumul neprelucrat al acestui ardei, cercetătorul bozoian exclude din start acest lucru: „N-ai cum să mănânci așa ceva, nici să scoți semințele cu mâna. Dacă e să compari un ardei iute pe care-l mănânci la masă cu un ardei obținut de noi e ca și cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la tăierea unui astfel de ardei ar provoca strănut în masă, stare de lăcrimare excesivă”, a mai precizat Costel Vânătoru.

Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro
15.12.2022