Ce mananca strainii la ei acasa de Pasti
Bunatatile pregatite pentru sarbatoarea de Pasti ne fac sa uitam, de obicei, ca avem o dieta de respectat. Oare numai bucataria romaneasca este atat de atragatoare? Daca incercati retetele prezentate de noi veti fi convinsi ca tentatia este cel putin la fel de puternica si in Grecia sau Franta. Nu este vorba de deserturi fastuoase, ci de retete traditionale foarte gustoase, potrivite pentru atmosfera de familie din perioada Sarbatorilor de Pasti.
08.02.2009
1365

Timp estimat de citire:
5 minute, 0 secunde
Biscuiti de Pasti specifici pentru Grecia
Este un model de biscuiti care se prepara numai pentru sarbatoarea Pastelui si se impart intre prieteni impreuna cu ouale inrosite. Pentru preparare aveti nevoie de 1, 75 kg de faina, 125 g de unt, 250 g de zahar, 3 oua plus un ou batut, 125 ml lapte, o lingurita de praf de copt, coaja de lamaie sau o lingurita de esenta de vanilie, migdale decorticate si taiate felii subtiri. Amestecati untul cu zaharul, apoi puneti faina si laptele putin cate putin. Se pun apoi celelalte ingrediente in afara de oul batut si migdale. Framantati pana ce obtineti o pasta omogena. Din aceasta pasta se modeleaza forme subtiri si lungi de aproximativ 40 de centimetri. Impartiti fiecare forma in doua. Partile obtinute le impletiti sub forma de bagheta in spirala ale carei capete le uniti formand un cerc. Puneti compozitia pe un fund de lemn uns in prealabil cu unt, apoi turnati peste oul batut. Asezati apoi migdalele taiate in felii foarte subtiri. Lasati la copt timp de 16-18 minute la o temperatura de 180 de grade C. Biscuitii rezultati se servesc dupa ce s-au racit.
Prajitura de Pasti cu branza alba si fructe din Rusia
Pentru prepararea acestei prajituri este nevoie de ceva mai putin obisnuit: o tava in forma de piramida, care se gaseste si la noi in supermarketuri. In caz ca ati facut rost de ea, restul este foarte simplu. Va sunt necesare: 1, 5 kg branza alba consistenta (sa nu aiba mult zer), 250 g de zahar, 250 ml de smantana groasa, 200 g de unt, 4 oua proaspete, 125 g fructe glasate, 125 g miez de nuca, o lingurita de esenta de vanilie. Pentru inceput lasati branza la stors intr-o sita, altfel prajitura risca sa-si piarda forma. Intr-un bol puneti peste fructele glasate esenta de vanilie pana ce acestea o absorb. Se zdrobeste branza cu o lingura si se adauga untul. Intr-o craticioara incalziti smantana pana ce se formeaza mici bule. Apoi, intr-un alt vas bateti ouale cu zahar peste care varsati smantana incalzita. Amestecati si puneti la foc mic, pana ce pasta este omogena. Atentie sa nu dea in fiert si sa nu faca mici cocoloase. Dupa ce luati de pe foc, caserola va fi pusa la rece intr-un vas mai mare plin cu gheata. Miezul de nuca este adaugat amestecului de branza si unt. Toata compozitia se toarna in tava. Se lasa la rece timp de opt ore. Tava e bine sa aiba un orificiu prin care sa se scurga surplusul de umezeala. Prajitura se serveste rece.
Nid de Paques – Cuib de Pasti din Franta
Pentru ouale inrosite sau de ciocolata aveti nevoie de un cuib gustos unde sa le pastrati. Noi va dam reteta cuibului. Ca ingrediente (pentru 4 persoane) aveti nevoie de 250 g de faina, 250 g de unt, 200 g de zahar tos si 150 de g de zahar cristalizat, o portocala, patru oua, o jumatate de pachetel de drojdie, o jumatate de litru de suc de portocale, 100 de grame din coaja unor portocale glasate, cateva oua pentru decor. Se da pe razatoare coaja de lamaie sau de portocala. Untul se bate crema dupa care adaugati zaharul putin cate putin, apoi ouale, faina, sucul de fructe, drojdia si coaja de portocala. Puneti totul intr-o tava si lasati la copt timp de 20 de minute la o temperatura de 200 de grade C. Intre timp puneti zaharul cristalizat sa se topesca intr-un pahar cu suc de portocale si taiati cojile fructelor asemanator cu niste mici crengute. Dupa coacere se scoate prajitura cu grija din tava, inca de cand este calda, si se stropeste din belsug cu sucul de portocale in care s-a dizolvat zaharul cristalizat. Dupa ce prajitura s-a racit, adaugati cojile de portocala pentru a forma un cuib, in care veti aseza ouale de ciocolata. Veti obtine o bucurie culinara si …estetica!
Italienii recomanda Pastiera napolitana
Este un desert traditional mai ales pentru locuitorii orasului Neapole. Prepararea lui este un pic dificila si aveti nevoie de ceva mai multe ingrediente, dar la masa de Pasti, meritati o astfel de delicatesa. Pentru doua mici tarte va trebuie: 600 g de faina, 300 g de zahar, 300 g de unt plus o lingura pe care o veti folosi la ungerea farfuriilor, 6 oua proaspete, o lingura de vermut alb. Pentru prima umputura sunt necesare: 450 g de orez cu bobul rotund, o jumatate de litru de apa, o jumatate de litru de lapte, un praf de sare, coaja de lamaie, o lingura de zahar, o jumatate de lingura de scortisoara.
Pentru a doua umplutura sunt necesare: 500 g branza, 500 g zahar, 6 oua proaspete si cu albusurile separate, o lingura de scortisoara, doua linguri de coniac, 150 g de fructe glasate. Prepararea tartelor: Amestecati untul cu zaharul, apoi adaugati ouale, faina si vermutul, intr-un amestec care sa fie cat mai mai omogen. Compozitia de imparte in doua si se pune la racit timp de 30-60 minute.
Umplutura: Fierbeti orezul timp de 15 minute, scurgeti apa si adaugati laptele, coaja de lamaie, zaharul si scortisoara. Amestecul este fiert din nou pana ce se evapora laptele. Apoi se lasa la racit. Pentru a doua umplutura amestecati bine zaharul cu branza si adaugati ouale, impreuna cu scortisoara, coniacul, fructele glasate. Ouale trebuie batute spuma si adaugate amestecului. Pe doua farfurii unse cu unt asezati compozitia pentru tarte peste care adaugati cate un strat din prima si a doua umplutura. Pe deasupra se acopera cu compozita pentru tarte si se lasa la cuptor timp de o ora la temperature de 120 de grade C. Se tine la rece inainte de a scoate din tava. Prajitura se serveste pudrata cu zahar.
Silviu Toma

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021