Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur
Un studiu amplu, realizat la nivel global, a găsit dovezi clare clare care leagă consumul de carne procesată de creşterea riscului de boli cardiovasculare și deces prematur. Această asociere nu s-a constatat în cazul cărnii roșii sau de pasăre neprocesate.
01.04.2021
802


Timp estimat de citire:
1 minut, 46 secundeOamenii de știință au ținut sub observație pe parcursul unei decade, dieta și starea de sănătate a 134.297 de persoane din 21 de ţări, de pe 5 continente. Datele au fost colectate în cadrul studiului PURE (The Prospective Urban Rural Epidemiology), lansat în 2003, cu scopul de a aduna informații despre consumul de carne procesată şi neprocesată în ţări cu venituri mici, medii sau mari.
„Studiul PURE examinează o populaţie foarte diversă şi o gamă largă de obiceiuri alimentare, ajutându-ne să deosebim mai bine efectele consumului de carne procesată şi neprocesată”, a precizat Salim Yusuf, director executiv al Institutului de Cercetare în Sănătate Publică din cadrul Universității McMaster, din Canada.
Participanții înrolați în acest studiu au completat periodic chestionare privind obiceiurile lor alimentare și frecvenţa meselor. În paralel, le-a fost monitorizată evoluția stării de sănătate, fiind înregistrate toate evenimentele cardiovasculare majore şi cazurile de deces.
Totul se rezumă la cantitate
După ce au pus cap la cap toate datele, cercetătorii au observat că un consum săptămânal de peste 150 g de carne procesată crește de 46 ori riscul cardiovascular şi de 51 ori riscul de deces prematur. Pe de altă parte, consumul moderat de carne neprocesată nu s-a asociat cu o creștere a acestor riscuri.
„Totalitatea datelor disponibile indică faptul că un consum moderat de carne neprocesată, ca parte a unei alimentații sănătoase, este puțin probabil să fie dăunător”, a declarat Mahshid Dehghan, unul dintre autorii cercetării.
Cercetătorii vor continua să investigheze impactul obiceiurilor alimentare asupra riscului de boli cronice și deces prematur. Până la noi concluzii, ei ne încurajează, având în vedere cele constatate până acum, să limităm pe cât posibil consumul de preparate din carne procesată.
Sursa: www.sciencedaily.com

Premieră în e-commerce-ul românesc: Spring Farma a avut cel mai MARE eveniment de LIVE Shopping din țară
10.11.2023