Cancer de piele: pleoapele, cele mai neglijate zone
Majoritatea oamenilor uita sa-si protejeze si pleoapele in momentul in care se expun la soare, conform unui recent studiu britanic. Drept urmare, aproximativ 10% din cancerele de piele se dezvolta in aceasta zona foarte sensibila la actiunea razelor ultraviolete.
21.07.2017
1752


Timp estimat de citire:
1 minut, 39 secundeSa facem un simplu exercitiu de autoanaliza. Inchide ochii si intreaba-te de cate ori te-ai dat cu crema de protectie solara pe pleoape. Incearca sa-ti vizualizezi gesturile in momentul in care utilizezi un astfel de produs. Cel mai probabil nu stai grozav la acest capitol, avand in vedere rezultatele cercetarii realizate de specialistii de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.
Informare precara = protectie deficitara
Dorind sa gaseasca o explicatie pentru incidenta in crestere a leziunilor canceroase localizate pe pleoape, oamenii de stiinta au invitat 57 de adulti, femei si barbati, sa aplice crema cu factor de protectie solara pe fata, fara a le oferi vreun fel de instructiuni in prealabil. Subiectii au fost fotografiati inainte si dupa ce s-au dat cu crema cu un aparat special, sensibil la razele UV. „In medie, voluntarii au ratat 9,5% din ansamblul fetei, zonele neglijate cel mai des fiind pleoapele (13.5%) si zona dintre coltul interior al ochilor si nas (77%)”, au precizat autorii experimentului. Ulterior, specialistii i-au rugat pe participanti sa reaplice produsul de protectie, insa dupa ce le-au vorbit despre riscurile expunerii excesive la soare si cancerul de piele. De data aceasta, doar 7,7% din suprafata fetei n-a fost protejata.
Ochelarii de soare, mai mult decat un accesoriu
Pentru a tine la distanta cancerul de piele, cercetatorii ne incurajeaza sa aplicam produsele de protectie solara pe pleoape, chiar daca multi producatori recomanda evitarea acestei zone fragile. De asemenea, ei recomanda purtarea ochelarilor de soare. „Cei mai multi oameni considera ca ochelarii de soare sunt pentru protectia ochilor si, in mod particular, a corneei. Ei protejeaza insa, in aceeasi masura, si pielea extrem de vulnerabila a pleoapelor”, a subliniat dr. Kevin Hamill, profesor al Universitatii din Liverpool.
Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul Conferintei Britanice Anuale a Dermatologilor.
Natalia Talmacec

(P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!
22.09.2023

Noi dovezi privind eficiența celui mai în vogă medicament de slăbit. Are efecte incredibile în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă
25.08.2023