Cancer de piele: pleoapele, cele mai neglijate zone

Timp estimat de citire1 minut, 39 secunde

Majoritatea oamenilor uita sa-si protejeze si pleoapele in momentul in care se expun la soare, conform unui recent studiu britanic. Drept urmare, aproximativ 10% din cancerele de piele se dezvolta in aceasta zona foarte sensibila la actiunea razelor ultraviolete.

Sa facem un simplu exercitiu de autoanaliza. Inchide ochii si intreaba-te de cate ori te-ai dat cu crema de protectie solara pe pleoape. Incearca sa-ti vizualizezi gesturile in momentul in care utilizezi un astfel de produs. Cel mai probabil nu stai grozav la acest capitol, avand in vedere rezultatele cercetarii realizate de specialistii de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.

Informare precara = protectie deficitara

Dorind sa gaseasca o explicatie pentru incidenta in crestere a leziunilor canceroase localizate pe pleoape, oamenii de stiinta au invitat 57 de adulti, femei si barbati, sa aplice crema cu factor de protectie solara pe fata, fara a le oferi vreun fel de instructiuni in prealabil. Subiectii au fost fotografiati inainte si dupa ce s-au dat cu crema cu un aparat special, sensibil la razele UV. „In medie, voluntarii au ratat 9,5% din ansamblul fetei, zonele neglijate cel mai des fiind pleoapele (13.5%) si zona dintre coltul interior al ochilor si nas (77%)”, au precizat autorii experimentului. Ulterior, specialistii i-au rugat pe participanti sa reaplice produsul de protectie, insa dupa ce le-au vorbit despre riscurile expunerii excesive la soare si cancerul de piele. De data aceasta, doar 7,7% din suprafata fetei n-a fost protejata.

Ochelarii de soare, mai mult decat un accesoriu

Pentru a tine la distanta cancerul de piele, cercetatorii ne incurajeaza sa aplicam produsele de protectie solara pe pleoape, chiar daca multi producatori recomanda evitarea acestei zone fragile. De asemenea, ei recomanda purtarea ochelarilor de soare. „Cei mai multi oameni considera ca ochelarii de soare sunt pentru protectia ochilor si, in mod particular, a corneei. Ei protejeaza insa, in aceeasi masura, si pielea extrem de vulnerabila a pleoapelor”, a subliniat dr. Kevin Hamill, profesor al Universitatii din Liverpool.

Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul Conferintei Britanice Anuale a Dermatologilor.

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate