Bio-food, noul trend mondial

Timp estimat de citire3 minute, 32 secunde

Oamenii utilizeaza biotehnologia pentru a fabrica produse alimentare de 8000 de ani. Painea, bauturile alcoolice, otetul, branza si iaurtul si multe alte alimente isi datoreaza existenta enzimelor din diverse microorganisme. Biotehnologia din zilele noastre continua sa se regaseasca in industria alimentara din zilele noastre ajutand la dezvoltarea de noi produse si la imbunatatirea calitatii celor deja comercializate.

Alimentele “bio“ sunt produse de origine animala sau vegetala care nu au fost modificate genetic si nu au fost expuse iradierii. Acestea au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice (precum pesticidele sau ierbicidele) si fara adaosuri de substante sintetice la procesarea lor. Alimentele biologice mai sunt denumite si ecologice sau organice.  

Avantajele consumului produselor bio:
Un important studiu cu privire la alimentele organice a aratat ca acestea sunt mult mai bogate in nutrienti decat alimentele obtinute in mod obisnuit si au o contributie importanta la prelungirea duratei de viata. O dieta predominant organi¬ca poate reduce incidenta apa¬ritiei cancerului, bolilor de inima, alergiilor si hiperactivi¬tatii la copii. Lactatele si ouale, chiar daca au un continut mai scazut de proteine, sunt de calitate superioara si sunt mult mai sanatoase. Cer¬ce¬tatori din diverse tari ale lumii au demonstrat ca mancarea ecologi¬ca este mai bogata in vitamina C si in antioxidanti. Un alt atu al alimentelor ecologice este ca la prepararea acestora nu sunt folositi aditivi alimentari periculosi. Numai vreo 32 din cei aproape 300 de aditivi alimentari aprobati in UE sunt permisi in productia bio.

Dezavantajele consumului produselor bio:

  • Aceste produse nu rezista multa vreme;
  • Aspectul nu este intotdeauna perfect;
  • Alimentele ecologice sunt cu 20-40% mai scumpe decat celelalte;
  • Laptele organic poate contine o cantitate mai mica de vitamina A si E, in comparatie cu cel procesat.


Si cateva cifre

  • 9% din totalul suprafetei agricole din Uniunea Europeana este ocupata de culturi organice;
  • Tarile cu cel mai mare procentaj pentru suprafete organice sunt Austria (11%) si Italia (8,4%), urmate de Republica Ceha si Grecia (ambele 7,2%);
  • Cele mai mici procentaje apartin Maltei (0,1%), Poloniei (0,6%) si Irlandei (0,8%);
  • Femeile sunt cele mai mari consumatoare de produse bio, ele ii intrec pe barbati cu aproximativ 45%;
  • Clasa de varsta care prefera aceste produse este intre 30 si 45 ani;
  • Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare in alimentele ecologice, iar litiul si magneziul se gasesc de asemenea in cantitati mult mai mari in aceste produse.
  • Fructele si legumele ecologice contin cu 40% mai multi antioxidanti decat cele conventionale.

Trei lucruri pe care trebuie sa le stii

  1. Oricat ar fi de ecologic, un aliment luat in parte, el nu poate fi suficient pentru sanatate. Adevarata dieta care ne face sanatosi trebuie sa fie echilibrata si diversificata.
  2. Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: numele si adresa producatorului sau prelucratorului, denumirea produsului, inclusiv metoda de productie ecologica utilizata, numele si marca organismului de inspectie si certificare.
  3. Produsele organice care sunt prezente pe piata romaneasca trebuie sa contina pe ambalajele lor logo-urile organizatiilor de certificare europene, BDIH, ECOCERT, BCS OKO GARANTIE, DEMETER, indiferent ca sunt producatori sau importatori.

 

                                                      
Text: Inga Stoian
                                             Consultant: Dr. Luana Sahian
                                                              Medicina generala
                                 Consultant in probleme de nutritie si estetica corporala

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu