Beneficiile ghimbirului
Ghimbirul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice.Este cunoscut mai degraba pentru proprietatile sale afrodisiace, insa beneficiile ghimbirului se extind si asupra problemelor de sanatate precum dureri de stomac, de cap, dureri musculare sau afectiuni biliare.
27.08.2013
17316


Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundeAfla aici ce proprietati are ghimbirul, ce beneficii aduce organismului, ce vitamine si minerale contine.
Ghimbirul proaspat este bogat in apa (85%), in timp ce ghimbirul uscat sub forma de pulbere contine cam 9%-10% apa. Glucidele (in jur de 10% in ghimbirul proaspat si mai mult de 60% dupa uscare) contin un procent ridicat de amidon. Fibrele (in special celuloza si hemiceluloza) se gasesc in procent de 9% in ghimbirul pulbere si de doar 1% in ghimbirul proaspat.
Ce vitamine si minerale contine ghimbirul
100 g ghimbir proaspat furnizeaza pana la 35 mg vitamina C, care insa dispare complet din ghimbirul uscat. In ghimbirul uscat gasim mici cantitati de vitamina B1 si B2 (0,05 mg, respectiv 0,2 mg la 100 g), dar 5,2 mg de vitamina B3.
Ghimbirul are un miros foarte placut si un gust picant agreabil, mult mai puternice in ghimbirul uscat. Acesta este bogat in ingrediente active, inclusiv in uleiuri esentiale si rasini. Uleiul esential, care se gaseste in cantitati insemnate inghimbir (5 g la 100 g pulbereghimbir uscat), este compus din derivate terpenice foarte aromate (cetone, aldehida, alcool, sesquiterpene, terpene). Rasina contine principii picante fenolice si cetonice. Datorita acestor caracteristici, ghimbirul trebuie sa fie exclus din alimentatia persoanelor care sufera de gastrita sau care au un sistem digestiv sensibil.
Bogat in minerale (mai mult de 5 g la 100 g ghimbir uscat), ghimbirul uscat poate fi introdus intr-un regim fara sare, caci continutul sau de sodiu este moderat (33 mg la 100 g ghimbir).
Cantitatile de ghimbir pe care le consumam sunt limitate de aroma puternica a acestui condiment; intr-o mancare nu se folosesc decat cateva grame de ghimbir proaspat sau pulbere. Ghimbirul poate fi utilizat cu succes si in dietele de slabire.
Beneficiile ghimbirului
Ghimbirul are numeroase proprietati curative.
In caz de indigestie si inapetenta, se amesteca suc de ghimbir cu lamaie si sare si se ia inainte de mese.
Pentru afectiuni biliare, se amesteca 2 parti de suc de ghimbir cu 7 parti lapte, se fierbe pana scade la jumatate, dupa care se adauga zahar si se bea inainte de culcare.
Pentru inflamatii ale gatului, tuse, laringita, se mesteca bucati de ghimbir proaspat.
In caz de ameteli si stari de voma, se mananca ghimbir proaspat.
Durerile de stomac se amelioreaza cu infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin.
Durerile de cap trec cu ajutorul unei paste obtinute din ghimbir uscat si apa sau gel de aloe, aplicata pe frunte, seara.
Pentru durerile de dinti, aceeasi pasta obtinuta din ghimbir si apa sau gel de aloe se aplica pe fata, pe zona dureroasa.
Durerile articulare si musculare pot fi calmate cu ajutorul pudrei de ghimbir, care se amesteca cu ulei de ricin si se aplica pe zona dureroasa.
Pentru raceala, se consuma ceai preparat din ghimbir proaspat.
In plus, masajul cu ulei de ghimbir combate celulita, stimuleaza circulatia si elimina toxinele.
Surse: aprifel.com; femmeactuelle.fr
Oana Anghel

Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă
08.03.2023