Mango,regele fructelor

Mango,regele fructelor

Acest fruct tropical, cunoscut si sub denumirea de “fructul fericirii”, reprezinta o excelenta sursa de energie si sanatate, dar si un element des folosit in dietele de slabit. Mango este cultivat de cateva mii de ani in Asia de Sud-Est, in special in India, principalul producator mondial, tara in care este considerat fruct national si numit "regele fructelor". Este foarte apreciat datorita proprietatilor sale revigorante si curative descoperite de-a lungul timpului.

Proprietatile fructului de mango

Fructul are o marime variabila cuprinsa intre 10- 25 cm lungime, 7-12 cm in diametru si poate cantari pana la 2.5 kg. Copt, este variat colorat, de la galben, portocaliu, pana la rosu apris, iar gustul sau este dulce, distinct, undeva intre cel al al piersicii si al ananasului.  

 Pulpa unui fruct de mango crud contine aproximativ 15% zahar, 1% proteine si cantitati semnificative de vitamine (A, B si C), beta-caroten, minerale (calciu, fosfor, fier) si fermenti. Fructele de mango au actiune directa asupra sistemului nervos central, exercitand, prin continutul lor de fosfor si acid glutamic, un rol protector asupra nervilor.

Prin aportul sau de potasiu, mango favorizeaza echilibrul activitatatii musculare si, implicit, al activitatii cardiace. Datorita continutului bogat de enzime, fructele de mango stimuleaza digestia, ele putand fi astfel folosite in dieta celor care doresc sa slabeasca.

Cu doar 60 de calorii la 100 g, acest fruct este cunoscut drept un element indicat pentru slabit, deoarece cam doua-trei fructe consumate inainte de masa ofera senzatia de satietate si astfel aportul alimentar va putea fi redus. In acelasi timp, fructele de mango ajuta in prevenirea cancerului de colon, mai ales in cazul celor care sufera de o carenta de fibre. Fructele contin si compusul numit mangiferina - antiinflamator, antidiabetic si antioxidant. In plus, acidul galic din pulpa fructului are rol de protectie a organismului impotriva virusurilor.

Atentie! Coaja fructului de mango contine diverse substante toxice ce pot cauza reactii alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca iritatii si ingerarea cojii poate duce la intoxicatii.

 

Salata de mango si pepene galben

Aceasta salata racoritoare, cu putine calorii se prepara repede si reprezinta un desert delicios ce poate fi servit oricand.
 
Ingrediente:
- 1 pepene galben mijlociu;
- 2 mango;
- 2- 3 lingurite de miere;
- 2 iaurturi naturale;
- frunze de menta proaspata.

Preparare:
Dupa ce menta a fost lasata la macerat impreuna cu iaurtul si mierea timp de doua- trei ore, se trece la taierea pepenelui si a fructelor de mango astfel incat
sa poata fi asezate frumos intr-un platou. Acesta se orneaza cu frunze de menta, iar fructele se stropesc cu sosul preparat initial, lasat la frigider in jur de o ora.

Andreea Clucerescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.

* Disclaimer: Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Pentru a aduga un comentariu trebuie sa fii autentificat:
Login
Titlu articol:
Mango,regele fructelor
Alte articole din aceeasi categorie
Menține-te în formă cu produsele
logo catena
catena