5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi

5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi

Ne place sa mancam usor si in acelasi timp gustos, insa chiar si un simplu piept de pui la gratar sau o salata se poate transforma intr-o bomba calorica daca o asezonam cu dressing-uri grase, cumparate din comert. Ideal este sa stii ce mananci pentru a evita caloriile in plus si sa-ti prepari in casa sosuri delicioase pe care le poti pastra in frigider mai multe zile. Iata cateva idei!

Daca tii o dieta monotona, este firesc sa te simti plictisit de vesnica friptura slaba, fiarta sau la gratar sau de salata cu lamaie. Un sos ales in functie de gusturile tale, care are si putine calorii, da gust mancarurilor dietetice si nu te incarca cu multe calorii suplimentare. Important este sa alegi ingrediente proaspete, de calitate, fara a face exces de zahar sau grasimi.

1. Sos barbecue
Gust: usor afumat
Calorii: 29/o lingura
Ingrediente:
O jumatate de cana de otet de mere
1/3 cana de miere
6 linguri de ulei de masline extravirgin
6 linguri de apa
2 linguri de ceapa tocata
O lingura de mustar
O lingura de suc de lamaie verde
O capatana de usturoi
1,5 lingurite de boia de ardei afumata
O jumatate de lingurita de sare cu ierburi
Un varf de cutit de oregano
Un varf de cutit de piper negru macinat
Preparare: Amesteca toate ingredientele, in acelasi timp, in blender, pana cand obtii o textura omogena. Cantitatea pe care o vei obtine va fi de aproximativ 500 ml de sos. Daca ai nevoie de mai putin si nu vrei sa-l pastrezi in frigider, injumatateste cantitatile de mai sus.

2. Sos de grapefruit si ceapa de apa
Gust: usor picant
Calorii: 35/o lingura
Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline
O jumatate de cana de ceapa de apa tocata
2 cani de suc proaspat de grapefruit
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
2 lingurite de zahar (il poti inlocui cu indulcitor dietetic daca tii o dieta foarte stricta)
Un varf de cutit de piper negru macinat
Plus: O lingurita de ulei de masline pentru calit
Preparare: Incalzeste o lingurita de ulei in tigaie, la foc mediu si adauga ceapa. Las-o pe foc 5 minute sau pana cand devine aurie. Adauga sucul de grapefruit si da focul putin mai mare, pana cand se elimina apa (aprox. 6 minute). Da la o parte de pe foc si lasa sa se raceasca. Pune in blender aceasta mixtura, patrunjelul, zaharul si piperul si amesteca pana cand obtii un sos fin. Adauga usor cele doua linguri de ulei de masline si porneste blenderul pana cand se omogenizeaza.

3. Sos alb si cremos
Gust: condimentat
Calorii: 23/o lingura
Ingrediente:
400 g tofu tinut la rece (sau branza feta, dar are continut dublu de calorii)
1/3 cana de otet de mere
O lingurita de seminte de telina
O lingurita de coriandru uscat
O jumatate de lingurita de usturoi pudra
O jumatate de ceapa tocata
O jumatate de lingurita de piper negru macinat
Un sfert de lingurita de boia de ardei iute
2 linguri de miere
Sare de mare dupa gust (max. o lingurita)
2 linguri de ulei din samburi de struguri
O legatura de patrunjel proaspat, tocat
Preparare: Tine branza tofu la frigider timp de cateva ore inainte de a prepara sosul. Pune in blender pana cand obtii un sos cremos si, daca este cazul, mai poti adauga la sfarsit alte verdeturi si condimente, dupa gust.


4. Sos de capsuni, lamaie si busuioc
Gust: dulce-acrisor
Calorii: 27/o lingura
Ingrediente:
O mana de capsuni proaspete
Un sfert de cana de busuioc proaspat, tocat
3 linguri de suc proaspat de lamaie
O lingura de ulei de masline extravirgin
1-2 lingurite de miere, dupa gust
Un varf de cutit de sare de mare fina
Un varf de cutit de piper negru
Preparare: Pune in blender capsunile, busuiocul, sucul de lamaie si uleiul. Mixeaza pana cand obtii un sos fin, apoi adauga sarea, piperul si mierea si porneste blenderul din nou, pana cand se omogenizeaza mixtura.

5. Vinegreta de smochine
Gust: exotic, dulce-acrisor
Calorii: 39/o lingura
Ingrediente:
O lingura de sirop de artar sau de miere
O lingura de suc de lamaie
3 felii subtiri de lamaie
O lingura de otet de mere
O lingura de mustar cu boabe intregi
2 linguri de ulei de masline
2 smochine curatate, maruntite
Un varf de cutit de piper negru
Preparare: Amesteca toate ingredientele, mai putin smochinele si feliile de lamai, intr-un blender. Adauga fructele si amesteca usor, cu o lingura.

Raluca Mateescu

Nota pentru articolul «5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi»: 5.00/ 5 (1 vot)

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.

* Disclaimer: Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Pentru a aduga un comentariu trebuie sa fii autentificat:
Login
Titlu articol:
5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi
Alte articole din aceeasi categorie
S-ar putea sa iti placa si:
Menține-te în formă cu produsele
logo catena
catena